Ha nagy a baj, ellátják, ha nem, sorakozni kell

A szemészeti vizsgálatra is sokat kell várni
A szemészeti vizsgálatra is sokat kell várni - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – Szakemberhiánnyal küzd az egészségügy, ez meghatározza a kapacitásokat. A műtétekre, beavatkozásokra és a kivizsgálásokra is várni kell.

Közben infarktust kapott

– Gyakori rosszullétek miatt mentem volna szakrendelésre, tavasszal kértem az időpontot, ősszel tudtak volna Miskolcon fogadni, ám menet közben infarktust kaptam, most Debrecenben kezelnek – mondja Kanyog Miklós.

Telefonon próbáltunk bejelentkezni a megyei kórház kardiológiai szakrendelésére, ahol leghamarabb jövő májusban fogadnák azt a képzelt beteget, akit alakítottunk. Ennyi idő alatt többször is meghalhatunk. A sorszámosztó hölgy praktikus tanácsokkal vértezett fel minket.

– Ha erős mellkasi fájdalma van, akkor sürgősségi ellátást kap, de még akkor is hamarabb szakorvos elé kerül, ha a belgyógyászatra kér beutalót, ahol kardiológusok is rendelnek – magyarázta.

Szobeczki Csanád Csaba címzetes főorvos szerint, ha nagy a gond, azonnali ellátást kapunk. Kiemelte, ha komoly kardiológiai rendellenességre utaló jelet észlelnek, rögtön megnézik a panaszost, ám ha valaki megfeledkezik a gyógyszerjavaslatainak megújításáról, megesik, hogy csak hónapok múlva kerül rá a sor. Nem mindegy, hogy adminisztrációs teendőkről vagy akut rosszullétről van szó.

Mennyit kell várni?

– A visszérműtétekre 3-5 hónappal előtte jegyzik elő az érintetteket. Az olyan szemészeti beavatkozásokra, mint a szürke hályog eltávolítás, ha a páciens vállalja az egynapos sebészetet, már egy hónapon belül sor kerülhet. Csípőprotézis beültetésére rengetegen várnak. Sebészetre, kevésbé sürgős epeműtétekre közel fél évre kapnak időpontot, hasi ultrahangra a vizsgálat előtt 4 héttel jegyeznek elő – tudtuk meg a doktortól.

ÉM-JA