Nagyvilág

2011.02.05. 16:28

EGYIPTOM: ma este jön haza az első 150 magyar turista

<p>Szombaton késő este érkezik haza az első 150 magyar turista Egyiptomból. A Vörös-tengernél nyaraló másik 300 utast pedig vasárnap hozzák haza. Az utazási irodák abban bíznak, hogy Egyiptomban néhány héten belül rendeződik a helyzet és újra indíthatnak charterjáratokat a népszerű üdülőhelyekre.</p>

A Vörös-tenger melletti üdülőhelyekről szombaton este érkezik haza az első 150 magyar turista közvetlen charter repülőjárattal, vasárnap pedig két géppel újabb 300 utast hoz haza az érintett 5 utazási iroda. Ez azt jelenti, hogy az Egyiptomban tartózkodó valamennyi turista hazaérkezik a hétvégén Egyiptomból. Arról azonban az irodáknak nincs információjuk, hogy hányan lehetnek még az ország más részein, akik egyénileg utaztak, esetleg ott dolgoznak vagy tanulnak - mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Judit, az Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

A magyar utasok egyébként nem voltak veszélyben, mert a Vörös-tenger melletti üdülőhelyek az ország más részein jellemző zavargások ellenére csendesek, nyugodtak maradtak. Panaszt senkitől sem kaptak az utazási irodák. Más európai országok turistái is változatlanul nagy számban pihennek a tengerparton - tette hozzá Molnár Judit.

Az egyiptomi belpolitikai helyzet, a tüntetések és összecsapások miatt a magyar Külügyminisztérium január 31-én az egész országot átsorolta az I-es, azaz az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába. A hazai utazásszervezők ezután felfüggesztették a charterjáratokat Egyiptomba. Az utazási szerződésekről szóló kormányrendelet szerint az irodáknak kötelességük úgynevezett helyettesítő szolgáltatást felajánlaniuk azoknak a turistáknak, akik már befizették a nyaralásukat, de már nem utazhattak el. Erre több lehetőség van: felajánlhatnak például egy későbbi időpontra szóló egyiptomi utazást is.

A Független Hírügynökség erre vonatkozó kérdésére Molnár Judit úgy válaszolt: jelenleg várnak. Abban bíznak, hogy néhány héten belül rendeződik a helyzet az észak-afrikai országban és újra indíthatnak járatokat. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha Egyiptom visszakerült a Külügyminisztéreim II-es biztonsági kategóriájába. Amíg ez nem történik meg, az utazási irodák értel emszerűen nem tudnak például márciusi időpontra szóló utazást felajánlani a turistáknak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!