“Ha mínusz 10 fok van, ha plusz 40 fok van, nincs mese, menni kell”

Szilvási Attila főtörzs védő italt iszik a forróságban
Szilvási Attila főtörzs védő italt iszik a forróságban - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Ásványvíz, klíma, ventilátor, és különböző praktikák azoktól, akik a hőségben is az utcán dolgoznak.

Szerda éjfélig az ország egész területére 3. fokú hőségriasztást adtak ki. Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 C fokot. Megkérdeztük az utcán dolgozókat.

A fagyislány

„Aki az utcán van bármilyen okból nyilván jobban szeretne máshol lenni 35 Celsius fokban – mondja egy fagylaltot áruló lány a miskolci Széchenyi utcán és bizony nehéz is lenne vitatkozni vele. „Ez is csak egy munka, és elárulom: nem innen akarok nyugdíjba menni. Van ásványvíz, a fagyis hűtő mellett azért kellemes az idő, ráadásul a fagyit még mindig nem utáltam meg.”

buszvezető

„15 éve vezetek buszt az MVK-nál és gyakorlatilag az összes típust ismerem – mondja Barsi Sándor, az MVK Zrt. 50 éves autóbuszvezetője. „Hat órát a pilótafülkében töltök vezetéssel. A forrósággal szemben úgy tudok védekezni, hogy nyáron például engedélyezve van számunkra a könnyített viselet az öltözködésben. Szerencsére ezeken a napokon nem kötelező a hosszú nadrág, nyakkendő. A járművezetők és a jegyellenőrök ugyanakkor a hideg szódagépet igénybe vehetik. A repteres járatokon vagyok. Cégünknél a Neoplán autóbuszok vannak felszerelve klímaberendezéssel: az utastér és a vezetőtér is hűthető. Ebben az időszakban kötelező üzemeltetnünk, viszont azt meg kell érteni, hogy ezeket a berendezéseket nem ilyen teljesítményre tervezték. Mire gondolok? Megyünk 300 métert, ki kell nyitni az ajtót. Megyünk újabb 300 métert, ismét. Ömlik be a meleg, a klímaberendezés pedig nem tudja biztostani a hűvöset.”

A taxis

„Kisebb megszakításokkal 20 éve taxizom. A helyzet leginkább abban változott, hogy korábban nem volt jellemző és nem is várták el az utasok a klimatizált autókat” – meséli Zsolt (44 éves) nekem a miskolci belváros egyik drosztján. – Nekünk a várakozás nehezebb, hiszen előfordul, hogy órákat kell a kocsiban tölteni a kánikulában. Akkor nincs gond, ha menetben vagyunk, de ülni az autóban nem olyan üdítő. Na ilyenkor ott van a csomagtartóban a jól felszerelt hűtőtáska. Citromos ásványvíz, egy kis könnyű gyümölcs és törülköző és a klímát is beindítom néha.

A villamosvezető

„Nálunk a Skoda villamosok légkondicionáltak: az utastér és vezetőállás is, azaz ki lehet bírni a hőséget” – vág bele a 46 esztendős Kiss László Csaba villamosvezető, aki több mint másfél évtizede áll a miskolci közlekedési vállalat szolgálatában. „Május végétől augusztus végéig jó dolog, hogy engedélyezett a könnyített egyenruha. Mindegyik végállomáson van védőital. Ha nagyon meleg van, akkor az utasok részére szokott a cég félliteres ásványvizet biztosítani. Korábban, a Skodák előtt a villamoson más volt. Kinyitottuk az összes ablakot, mert akkor legalább járt a villamosban a levegő. A Tátrában szereltek ventilátort a vezetőfülkébe, a bécsiekben gyárilag volt ventilátor, de ott is kihúztuk az ablakokat, és volt napellenző is. Ebben az időben nagyon figyelni kell, nagy próbatétel ez mindenkinek.

A mentőgépkocsi-vezető

– Egyenruhában kell lennünk melegben is. Hosszú nadrágban, egyenpólóban” – kezdi Aranyosi Balázs, aki fél évtizede mentőgépkocsi-vezető a megyeszékhelyen. – Az autók nagy többsége fel van szerelve klímaberendezéssel és védőitalt, ásványvizet is kapunk. A tartózkodóhelyünkön, a mentőállomáson is van klíma. Ha mínusz 10 fok van, ha +40 van, nincs mese, menni kell. A nagy hőség ellen van egy kis vizes törülközőm és kéthetente járok fodrászhoz. Rövid hajjal kényelmesebb és ha szabad vagyok igyekszem normálisan kipihenni magam.”

– Juhász-Léhi István –

Egy kis enyhülés

Ivóvízosztás, párakapuk: a MIVÍZ Kft. munkatársai ivóvizet osztanak dél­előtt 11 órától a Centrum Áruháznál, a Búza téren és a Villanyrendőrnél, délután 3-ig. Ugyanebben az időszakban és helyszínen a MIVÍZ Kft. felállítja a párakapukat is.


Locsolás: a miskolci Városgazda Kft. gondoskodik arról, hogy a belvárosban és a nagyobb forgalmú szakaszokon vízzel locsolják a város útjait szerda délutánig.


Közterületi ivókutak: városszerte több ivókútból enyhíthetik szomjukat a városlakók: LÁEV Kisvasút Lillafüred, Csanyik-völgy Majális park, Lillafüred buszvégállomás, Lillafüred autóparkoló, Miskolctapolcai park, Népkert, Városház tér, Hajós- Pattantyús úti játszótér, Jézus kútja


Szökőkutak: a városban működő szökőkutak szombattól a nagy hőségre való tekintettel egészen szerda estig folyamatosan üzemelnek. A szökőkutak vize nem ivóvíz minőségű.
hirdetés


hirdet�s