Ha már el kell indulni, akkor jöhet a mobil hűtés Miskolcon

Sokszor egy kis járdahűtés is segít
Sokszor egy kis járdahűtés is segít - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Sok folyadékkal, vizes törölközővel, legyezővel, árnyékkal és klímával a hőség ellen.

Bár az előző napi eső után augusztus első napjának délelőttjén borult volt az idő, és a szél is fújt kissé megyénk nagy részén, mégis fullasztó meleg fogadta az utcára lépőket, délutánra pedig kisütött a nap, és ismét mellbevágóan nagy hőség volt mindenfelé.

Enyhülésre pedig nemigen lehet számítani a következő másfél hétben sem: a meteorológus szerint jövő hét végéig éppen csak 2-3 napra megy néhány fokkal harminc alá a napi csúcshőmérséklet. Ilyen hosszú időn át tartó kánikula alatt kevesen tehetik meg, hogy ne mozduljanak ki otthonról, és a hűs szobában vagy egy kád vízben hűsöljenek, így körülnéztünk, ki hogyan vészeli át a forróságot, milyen praktikáik vannak a miskolci belvárosban megforduló embereknek.

Akár napi 8 százalékkal is emelkedhet háztartásonként az áramfogyasztás a hőség miatt, ami a számla összegén is megmutatkozik. Néhány éve a téli időszakban lehetett villamosenergia-fogyasztási csúcsokat mérni, most már elsősorban a klímaberendezések egyre növekvő terjedése miatt a nyári felhasználás is kifejezetten jelentős. A hűtés miatt megemelkedő energiaigény rendszerint már egy-két nap tartós meleg után határozottan érezhető – mondta Varga Ivett, az E.ON szóvivője.

Több folyadék fogy

Persze nemcsak a klímát kötik be egyre többen az otthonukba, hanem többet is iszunk ilyenkor, mint egyébként. A nagy meleg jelentősen megnöveli az alkoholmentes italok iránti keresletet, ekkor az ásványvíz fogyasztása akár duplájára, a gyümölcsleveké és üdítőitaloké pedig másfélszeresére is emelkedik a napi átlaghoz képest – közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára, Bikfalvi Istvánné.

A másodfokú hőségriasztás a jelenlegi állás szerint augusztus 3-áig lesz érvényben, a meteorológia szerint azonban a hőség csak a következő hét közepén enyhül néhány napra.

– Csütörtökön és pénteken az eddigiekhez teljesen hasonló, fülledt meleg, nyári idő várható, harminc fok feletti értékekkel. Hétvégén is csak annyiban változik a helyzet, hogy a fülledtség átmenetileg megszűnik, a kánikula viszont maradt, sőt perzselő napsütéssel párosul, mondhatjuk tehát, hogy igazi strandidő lesz. Hétfőn, kedden ismét fülledtebbé válik az idő, ami jelenlegi állás szerint szerdától szűnik meg, onnantól egy-két napig csak 25, 26 fok körüli csúcsok várhatók – mondta el érdeklődésünkre Makó Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató Irodájának munkatársa, aki viszont azt is hozzátette, jövő hét végén ismét visszatérnek a harminc fokok.

Lehűlni valahogy

– Nekem mobil klímám van – mutat a nyakában viselt, vizes törölközőre József, aki az egyik buszmegállóban várakozott. – No meg nem indulok el innivaló nélkül – húzta elő az ásványvizes flakont a szatyrából, amikor arról kérdeztük, milyen praktikával vészeli át a nagy forróságot. Hozzátette, hogy hazaérve gyorsan lezuhanyzik, és azért egy üveg hűtött sört is bevet a szervezete további „sokktalanításában”.

Kovácsné Ibolya azt mondja, ő sem indul el ezekben a napokban otthonról egy flakon víz nélkül, emellett ő a szellős, vékony, nyári ruhákra esküszik, és egy legyezőt is hord magánál, ami szintén jól jön.

– Biztosan nem vennék fel ilyenkor feketét, vagy hosszú ujjú ruhát, nem tudom, hogyan bírják – mutat rá két tinédzserre, akik farmerben és pulóverben (!) gyalogoltak a tűző napon. Mi is szerettük volna megtudakolni tőlük, hogyan bírják, de nem álltak kötélnek a válasszal. Hiába, a divat képes bármit felülírni.

ÉM-HI,TÁ


Illusztráció: Pixabay
Budapest - A hőség miatt csak az északi megyékre és a fővárosra, míg a felhőszakadás miatt csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre. Azt írták: a napi középhőmérséklet az ország jelentős részén 25 fok körül vagy felett alakul. A legmagasabb...

Juhász Dávid mentőápoló frissíti magát a védőitallal
Miskolc - A mentőszolgálat dolgozói életeket mentenek, miközben az ő szervezetüket is megterheli a forróság. A mentőautó személyzetének és igény esetén a betegnek is jár az ásványvíz, a miskolci állomásra több napra elegendő védőital érkezett, elsősorban megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással...

Hűsölhetünk a villamoson, de a locsolókocsi is hűti kicsit a levegőt – legalábbis egy ideig
Miskolc - Sokan térnek be hűsölni légkondicionált helyekre – plázákba, hipermarketekbe, szupermarketekbe – a kánikulai hőségben. Ezeknek a listája egyébként Miskolc honlapján is megtalálható, de tapasztalataink szerint a nagyobb városokban ma már nem nehéz úgy tervezni a napi rutint, hogy közben...

Forró Judit és Tóth Viktória próbál enyhet nyerni a fullasztó kánikulában a párakapunál
Miskolc - Jelentősen nőtt a hőség miatt a víz- és az áramfogyasztás, az enyhülésre még jó néhány napot várni kell. A tartós meleg miatt az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adtak ki. Az egészségügyi szakemberek ilyenkor azt ajánlják, igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között...

Fokozott figyelemmel vezessünk az utakon a hőségben!
Miskolc - A fokozódó hőség közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet a rendőrség. A forróság miatt gyengül az autósok koncentrációképessége, tompul a figyelme, nagyobb a balesetveszély útjainkon. A tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázato...

Illusztráció - Több a rosszullét és a halálesetek száma is a hőségben
Miskolc - A vörös kód után a másodfokú hőségriasztást is elrendelték az egész országban. Mindenkit arra kérnek, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, maradjon otthon. Irány a légkondi A légkondicionált helyiségek listája a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, illetve több település, ...