Ha külföldön kell orvost hívni

A külföldi munkavállalásról szóló Európai uniós rendelet értelmében megnyílt a lehetőség arra, hogy hazánk állampolgárai egy másik tagállamban járva baj esetén orvosi ellátásban részesüljenek, ehhez azonban az kell, hogy itthon biztosítási jogviszonyuk legyen.

A külföldön történő orvosi ellátáshoz van szükség arra az Európai Egészségbiztosítási Kártyára, amelyet november 1-től vezetnek be, s amely a korábbi úgynevezett E111-es nyomtatványt váltja fel, annak egy korszerű formája – mondta Vojnik Mária egészségügyi politikai államtitkár azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár nyíregyházi székházában tartottak.

A továbbiakban Pataki László, a MEP igazgatója a gyakorlati tudnivalókról tájékoztatta az újságírókat. Kiderült: az EU-s kártya egy évre szól, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig három esztendőre. Kiváltása ingyenes, a TAJ szám viszont szükséges. A kártyát csak azok kaphatják, akik után tb-járulékot fizetnek, és külföldön kizárólag a gyors bevatkozásra, a sürgősségi ellátásra jogosítja tulajdonosát. A tervezhető bevatkozásokra, például műtétekre a továbbiakban is az eddigi eljárás van érvényben.