Ha kiszűrik, teljesen gyógyítható

Korunk népbetegsége a daganatos megbetegedés. Az elváltozás azért vált gyakorivá, mert hosszabb ideig élnek az emberek (azaz régen nem érték meg a baj kialakulását).

Nagyon fontos ezért, hogy az idős, hatvanöt-hetvenéves emberek is eljárjanak szűrésekre a panaszok megjelenése előtt. Sokuk azt hiszi, kora miatt nincs megoldás, ha baj van, vagy lemondana róla az orvostudomány. Ez óriási tévedés: ha kezdeti állapotában felismerik a betegséget, az többnyire teljesen meggyógyítható – hangsúlyozta Szántó János professzor, a Debreceni Orvostudományi Centrum docense a Megyeházán a múlt hét csütörtöki kerekasztalbeszélgetésen, mely az időskori szűrések és a daganatos betegségek megelőzéséről szólt.

Mint többször elhangzott, szűrés dolgában nagyon elmaradunk, pedig – ahogy azt Szluha Kornélia, egyetemi docens ismertette – Európa szerte, Csehországban és Szlovákiában csökkentek a daganatos betegségek és kevesebben halnak meg miattuk, addig hazánkban romlottak e statisztikák. A tüdő, a mell, és méhnyakszűrés mellett nagyon fontos lett napjainkban a végbél- és a prosztata vizsgálata is.

Teljesen gyógyítható

A világon 800 ezer nőnél diagnosztizáltak emlőrákot. Hazánkban és Európában a betegek felénél végzetes a betegség. Az Egyesült Államokban e nők 24 százalékát vesztik el az orvosok. A különbség oka, hogy a tengeren túlon többen mennek el a szűrővizsgálatokra – mondta Fülöp Balázs egyetemi adjunktus.

Nem lehet eleget mondani, hogy menjenek el a hölgyek a szűrésre, tegyék félre félelmeiket: – Megyénkben a kiszűrt nők 98 százalékánál emlőmegtartó műtétet lehetett végezni. Az országos átlag 50-60 százalék – fűzte hozzá az adjunktus. Negyvenegy éves kor után kétévente, tíz év múlva évente ajánlják a vizsgálatot.

Egyetlen gyógyítási mód, ha megfelelő, korai stádiumban felismerik, ekkor 90-100 százalékban gyógyítható a daganat. Száz beteg közül csak három jelenik meg idejében a szűréseken hazánkban, pedig tünetmentes időszakban kell felismerni, ha baj van, mert akkor remélhető a teljes gyógyulás – mondta Hajdú Zoltán professzor, a Kenézy-kórház osztályvezető főorvosa.

P. É.