Ha kell, lapátot ragadnak

Miskolc – Szabadság, továbbképzés elnapolva: minden mozgósítható rendőr ott van a gátakon.

Amellett, hogy az árvízi védekezés bőven ad munkát a megye rendőreinek, a szokásos feladatukat is el kell látniuk. Ennek ellenére többen akár szabadidejükben is hajlandók részt venni az árvíz körüli teendőkben – tudtuk meg dr. Gaskó Bertalantól, a megyei főkapitányság sajtóreferensétől.

Szerdán 153, azt megelőzőn napon 178 rendőr vett részt az árvízi védekezésben, összesen szerdán csaknem ezer, kedden pedig 1400 munkaórát teljesítettek. Tevékenységük széleskörű volt: éppúgy kivették a részüket az élet- és értékmentésből, mint a forgalomirányításból, a közrend és a közbiztonság fenntartásából, de a hivatásukkal kevésbé összefüggő munkát is végeztek, töltötték, hordták, rakták a homokzsákokat. A megyei főkapitány a szabadságolásokat és a kiképzéseket, továbbképzéseket is elnapolta, így gyakorlatilag minden „hadra fogható” ember ott van a gáton – vagy legalábbis azok közelében, hiszen az útlezárásoknál, tereléseknél is rendőrre van szükség, de a kitelepített lakosság értékeinek védelmét is ők biztosítják.

Mint Gaskó Bertalan elmondta, a megye olyan területéről is érkeznek rendőrök az árvízsújtotta területekre, amelyeket nem veszélyeztet közvetlenül a víz – ők szabadidejükben is részt vesznek a munkában. Legutóbbi híreink szerint Ózdról érkeztek rendőrök Edelénybe, hogy bekapcsolódjanak a védekezésbe.

ÉM-SZP