Ha jön a hideg, együnk sok gyümölcsöt!

Miskolc – Az egészséges táplálkozás alapelveinek kell érvényesülnie a zimankóban is.

Szó sincs arról, hogy télen zsírosabban kellene étkeznünk, mondta lapunknak Horváth Józsefné, a B.-A.-Z. megyei kórház vezető dietetikusa. Az egészséges táplálkozás alapelveinek kell érvényesülnie a nagy hidegekben is: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy minél több vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson a szervezetünk. A vitaminok közül a C vitamin a legfontosabb (Horváth Józsefné szerint jobb gyümölccsel, zöldséggel pótolni mint tablettával), hiszen a hidegebb időben hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, fogékonyabbak az influenzára, a vitaminokkal azonban védeni tudjuk magunkat.

A dietetikus az almán túl a citrusokat, a citromot, a narancsot, a grapefruitot, valamint a kivit, a babánt ajánlja. És a hordós káposztát, nyersen, minden mennyiségben. Főzelékek, a tej- és tejtermékek, egészséges húsfélék (hal, baromfi) is kerüljenek az asztalunkra, ez utóbbi legjobb, ha zöldségkörettel. Fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Nem kell annyi mint nyáron, de ne felejtkezzünk el róla: nagy hidegben jólesik és jó hatású a meleg tea, a gyümölcs- és zöldséglevek.

A plusz kalória

– Nyáron nem kívánjuk a sárgaborsót, a babot, a lencsét, most viszont érdemes az étrendükbe ezeket a főzelékféléket is beilleszteni, nagyon jó energiaforrások (ez adhatja a télre szükséges plusz kalóriát) – mondta Horváth Józsefné.

Feltétként vagdaltat, fasirtot érdemes kínálni hozzá, ez utóbbi készülhet zöldbabbal, lencsével, vagy akár gombából is.

A szakember megemlíti, ez az időszak a disznóvágásoké, a hurkáé, a kolbászé is. Úgy látja, ezeket az ételeket is is nyugodtan beiktathatjuk az étrendünkbe, de mértékkel fogyasszuk. Ő maga azt is elárulja, családja téli étrendjében a lilahagyma, a feketeretek, a vajretek és a savanyúkáposzta dominál, de a zöldpaprikáról és paradicsomról sem mondanak le. Úgy gondolja, a boltokban kapható zöldéget ellenőrzik, azaz nincsenek túlvegyszerezve: többet nyerünk vele mint vesztünk, ha azokat is fogyasztjuk.

ÉM-HM