Ha hó esik…

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Semmi sem jó a népeknek. Ha télen hó esik és hideg van, az a baj. Juhász-Léhi István jegyzete.

Valaki mesélte, hogy a Facebookon van egy hölgy – gondolom, amúgy több millió –, aki feltesz, megoszt egy hírt egészen elképesztő kommenteket hozzáfűzve. Legutóbb például a hóesés idején közzétett egy fotós hírecskét, amely mellett „Gyerekek, menjetek ki ebben a szép téli időben szánkózni, hógolyózni!” írás állt. Erre mit posztolt a hölgy? „A gyógyszermaffiának dolgozik az, aki erre biztat! A vírusokat, betegségeket akarják a gyerekeknek, semmi mást!” Meg hasonlók.

Van baj, ám Lipót bezárt, így marad a rácsodálkozás – ha még maradt – és az abban való bizodalom, hogy a néninek nincsenek gyermekei. Persze vannak másnak. Olyanoknak, akik azért nem engedik ki ilyenkor gyermeküket, mert havas lesz a nadrágjuk és megfáznak, és ugye akkor kell a gyógyszer. Mondom, ördögi ez a kör.

Ez a baj a téllel szerintük: a hó, a hideg, a sötétség. Pedig nincs vele baj, egyszerűen hosszú évezredek óta ilyen, és remélem, ilyen is marad a csupasz fákkal, a lábunk alatt ropogó hóval, a megfagyott vízeséssel, a csúszkáló és hógolyózó srácokkal.

Hogy aztán majd várjuk a tavaszt…

Juhász-Léhi István