Ha fenyegető marad a szlovákiai nyelvtörvény, az MKP aláírásgyűjtést indít a szankciók eltörléséért

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény továbbra is súlyos pénzbüntetéssel szankcionálná a jogszabály megsértőit. Ha a törvény fenyegető jellege megmarad, a párt aláírásgyűjtést kezdeményez a szankciók ellen. Az MKP erről szerdán sajtóközleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget.

A parlamenten kívüli pártot megdöbbenti, hogy a kormánypártok legfőbb egyeztető fóruma, a Koalíciós Tanács keddi ülésén Iveta Radičová ((ragyicsová)) miniszterelnök szerint megegyezés született: a nyelvtörvény továbbra is súlyos pénzbüntetéssel szankcionálná a jogszabály megsértőit. “Az MKP véleménye szerint a büntethetőség továbbra is széles körű maradna, szinte csak a magánjellegű közléseket nem érinti” – teszi hozzá Berényi József pártelnök.

Az MKP szerint a mostani megegyezés visszalépés Iveta Radičová és sok kormánypolitikus korábbi, ezzel kapcsolatos nyilatkozataihoz képest. “A miniszterelnök asszony a politikai kultúrában megígért alapvető változtatási szándékai és választási ígéretei ellenére, a szankciók további alkalmazásával, a szlovákiai magyar közösséggel szembeni bizalmatlanságáról tesz tanúbizonyságot” – véli Berényi. Hangsúlyozza, a szlovákiai magyar közéleti szereplők eddigi gyakorlatukban törvényi fenyegetés nélkül is alkalmazták a kétnyelvűséget, méghozzá minden szükséges esetben. A párt emlékezteti Radičovát, hogy a szlovákiai magyarok nagy számban éppen őt támogatták a tavalyi köztársaságielnök-választáson.

“Az MKP kezdetektől fogva elutasította az államnyelvről szóló törvény létjogosultságát, hiszen az ellentétes az általános európai értékkel és az európai kisebbségvédelmi normákkal” – szögezi le a közlemény. Hozzáteszi: ha a törvény fenyegető jellege a következő ezzel foglalkozó kormányülést követően is megmarad, az MKP aláírásgyűjtést kezdeményez, főként a pénzügyi szankciók eltörlése érdekében. “Ennek az aláírásgyűjtésnek a közös megszervezésére minden olyan szlovákiai civil és politikai szervezetet megszólítunk majd, amely korábban a pénzügyi szankciók eltörlését szorgalmazta” – fejti ki Berényi József pártelnök.