Friss hírek

2008.08.27. 13:40

A szakszervezetek szerint több cégnél is sztrájk fenyeget a Ferihegyi repülőtéren

<p>A Magyar Polgári Légiszállítási Szövetséget (Maplész) alkotó szakszervezetek szerint a Malév cégcsoport, és a Budapest Airport Zrt. több cégénél is sztrájk fenyeget, mivel az embertelen munkakörülmények és a törvénytelenségek miatt veszélybe került a repülés biztonsága Ferihegyen. Csorba Attila, a szövetség társelnöke sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten elmondta: az Airport Security Kft.-nél több rakodó munkást pédául 18 órás folyamatos műszakban dolgoztattak, ezért a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet szerdán bejelentést tett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF) azonnali hatósági ellenőrzéseket kérve.</p>


Csorba Attila sajnálatosnak nevezte, hogy a Légiszállítási Párbeszéd Bizottság szerdai békéltető ülésére a munkáltatók képviselői nem jelentek meg. Ennek ellenére a Maplész társelnöke hisz abban, hogy a kialakult helyzetet tárgyalásokkal lehet rendezni.

"Amennyiben azonban a következő napokban nem kezdődnek érdemi tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók között, vagy ha azok nem vezetnek eredményre, akkor 2-3 hét múlva a szakszervezetek kénytelenek lesznek a munkabeszüntetés eszközével élni" - hangsúlyozta Csorba Attila.

Hortobágyi Ferenc, a Maplész ügyvivője kiemelte: tiltakoznak a jogbiztonságot és a balesetmentes repülést egyaránt veszélyeztető állapotok, a dolgozók túlterhelése ellen. A 3.000 főt foglalkoztató cégcsoport a közelmúltban 400 fős leépítést hozott nyilvánosságra, a vállalt fejlesztések helyett.

Szerinte a közelmúlt privatizációs hullámát követően mindennapossá vált szabálytalanságokra, az állandóan sztrájkkal fenyegető méltatlan munkakörülményekre az ágazati kollektív szerződés lenne a hosszú távú megoldás.

A MAPLÉSZ a privatizációs megállapodás tükrében a Malévet értékesítő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez is fordult a kialakult helyzet és a tervezett intézkedések felülvizsgálatáért és érdemi válaszokért, de az MNV képviselői eddig semmit nem tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!