Ha elkezdjük, tavaszig ne hagyjuk abba a madarak etetését

Akt.:
Városban nagyobb veszélyben vannak a madarak
Városban nagyobb veszélyben vannak a madarak
Mályi, Miskolc – Nincs még hideg, ám ettől függetlenül el lehet kezdeni a madarak etetését.

Fekete napraforgót, diót és cinkegolyókat is ki lehet akasztani, de tehetünk madáretetőket az épületek elé is, vagy almát is húzhatunk a fára – nyilatkozta érdeklődésünkre Lehoczky Krisztián, a mályi madármentő állomás vezetője. – A lényeg az, hogy ha valaki elkezdte az etetést, és már odaszoktak a madarak, akkor azt tavaszig mindenképpen folytatni kell, hiszen az állatok a területen maradnak és számítanak a megfelelő élelemre.

A szakember szerint, ha Miskolcról beszélünk, akkor meg kell különböztetni azt is, hogy galambot vagy más madarat etetünk. Sokan el szokták felejteni a varjakat: őket dióval lehet etetni.

Felvetésünkre, hogy lakótelepre szoktassunk-e madarat, Lehoczky Krisztián úgy felelt, hogy is-is. – Induljunk ki abból, hogy ez a madár itt van, és ha már etetjük, akkor is előfordulhat baleset – mondta. – De nem azért fog előfordulni baleset, mert etetjük, hanem mert városban van a madár, ahol több a veszélyforrás. Ablakfelületek, autók, légpuskások. Ezek megvannak a kertvárosi környezetben is, kisebb forgalommal.

A mályi madármentő fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tél beköszöntével a városokban (és kertvárosokban is) megjelennek a patkányok, miközben forgalomban van az úgynevezett egérragasztó.

– A hosszú hétvégén 15 hívás futott be hozzánk, hogy kitették ezt a ragasztót, ám egér vagy patkány nem ment bele, de cinege vagy kisebb énekes madarak beleragadtak és elpusztultak – tudtuk meg. – Elővigyázattal tegyük ki az egérragasztót: olyan helyre soha ne tegyük ki, ahol látja a madár. Zárt területet válasszunk, vagy nyílt helyen tegyünk mellé kartonpapírt, dobozt. Rengeteg balesetet elkerülhetünk.

ÉM-JLI