Ha elkapok egy szép pillanatot, borsózik a hátam, kiráz a hideg, és elérzékenyülök

Akt.:
Ha elkapok egy szép pillanatot, borsózik a hátam, kiráz a hideg, és elérzékenyülök
© Fotó: Facebook/Dánielfy Gergő hivatalos oldala
Debrecen – Dánielfy Gergely debreceni születésű színész-énekes, akit az ország az egyik tehetségkutatóban ismerhetett meg.

A debreceni karneváli napok látványos attrakciója volt a Nagyerdei Stadionban augusztus 20-án megrendezésre kerülő zenés gálaműsor, a Karneváléj. A parádés est egyik hazai kötődésű előadója Dánielfy Gergő, akit nem csak az X-Faktorban nyújtott szereplése okán ismerhetünk és aki bármilyen meglepő, még mindig két lábbal a földön jár.

Hogyan telt az idei nyarad?

Dánielfy Gergő: Fesztiváloztam, buliztam nyáron, ami nagyon jólesett, mert végre ki tudtam ereszteni azt a feszültséget, ami bennem volt az elmúlt időszakban. Sok területen kellett megállnom a helyem: párhuzamosan ment az X-Faktor, érettségiztem és felvételiztem egyszerre. Elkezdtem írni nyár elején egy számot, amit Burai Krisztián zenei producerrel fogunk legkésőbb szeptember végére megzenésíteni, hangszerelni és végül videoklip formájába önteni.

Felvételt nyertél a Kaposvári Egyetem művészeti szakára. Korábbi interjúdban említetted, hogy még nem döntöttél: éneklés, színészet vagy műsorvezetés, mindhárom pálya közel áll hozzád. Ezzel eldőlt a kérdés?

Dánielfy Gergő: Az biztos, hogy a következő 5 évemet elsősorban a színészet fogja kitölteni, de semmiképpen nem szeretném az éneklést sem teljesen háttérbe szorítani. A hétköznapjaimat Kaposváron fogom tölteni, hétvégén pedig megyek Budapestre. Szeretnék minél többet hazajönni is, az elmúlt időszakban éreztem meg azt, hogy nagyon tud hiányozni Debrecen, szeretem a várost. A legtöbb hozzám közel álló személy is itt él, s bár a barátaim jelentős része már Budapestre költözött, sokan maradtak itthon is. Továbbra is mindhárom terület az érdeklődésem középpontjában áll.

Az Ady-gimnázium dráma tagozatára jártál. Már kisgyermekként is erre a pályára készültél?

Dánielfy Gergő: Nem-nem, kifejezetten frusztrált, ha ki kellett állnom a nyilvánosság elé. Gyermekkoromban a kosárlabda töltötte ki a mindennapjaimat, tíz évig kosaraztam. Amikor az Ady-gimnázium dráma tagozatára kerültem kezdett csak háttérbe szorulni a sport. Igazán a színészetbe azonban a gimi 5. osztályában szerettem bele. Négy éven keresztül kínlódtam, nem szerettem, amit csináltam. S bár gyerek­koromtól színházlátogató voltam, imádok a nézőtéren ülni és figyelni – későn éreztem azt, hogy ez az amivel én magam is foglalkozni szeretnék.

dg
Fotó: Molnár Péter

A felvételire viszont már hihetetlen magabiztosságot éreztem abban, hogy ez az én helyem, a színház és az éneklés amivel foglalkozni szeretnék, azzal együtt, hogy mindig volt bennem egyfajta vágy, hogy ismert legyek. Az éneklés mellett, gitározom, zongorázom, szaxofonozom és klarinéton is játszom.

Színházi szerepálmod?

Dánielfy Gergő: Nagy szerencsémre az Én József Attila című musicalt Nagy Sándor főszereplésével láthattam. Olyan hatással volt rám, annyira sok minden volt József Attila karakterében, hogy azt mindenképpen szeretném egyszer eljátszani. Valószínűleg nem ilyen válaszra számítottál (nevet). Nagy vágyam majd, a Nemzeti Színházban is színpadra lépni. Ezekhez túl kell lépnem az életem elkövetkező szakaszain. Ahhoz, hogy olyan érzéseket tudjak kihozni magamból a színpadon, ami hiteles, amit szeretnék, ahhoz nagyon sok mindent meg kell még élnem, tapasztalnom. Kíváncsian várom.

Hogyan emlékszel vissza gyermekkorod virágkarneváljaira?

Dánielfy Gergő: Nagyon jó emlékeim vannak, köztük egy egészen vicces történet is. Körülbelül 11 éves voltam, amikor először felléptem a virágkarneválon, ahol színészekkel együtt kellett elmondani a Szózatot úgy, hogy mindenki egy-egy részletet szavalt, egy komplett katonai zenekar kíséretében. Én voltam a leg­utolsó, és izgalmamban a rám eső részből eddig jutottam: Légy híve rendületlenül… és itt full képszakadás (nevet), egy szó nem jutott eszembe. Így hát sírós tekintettel előkaptam a kis fecnit a farzsebemből, és befejeztem a mondandóm (nevet). Ez volt az első fellépésem és bár eleinte nehéznek tűnt abból a kudarchelyzetből felállni, egészen hamar sikerült, meg akartam mutatni, hogy nem így fejezem be az épp kezdődő karrierem (nevet).

Az augusztus 20-i Karneváléjen egykori mentoroddal Puskás Petivel léptél fel.

Dánielfy Gergő: Ebben az évben Petivel a Padlás című darabból a Fényév távolságot közösen énekeltük el. Már a tehetségkutató műsor elején kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak, és nagyon bíztam is abban, hogy végül ő lesz a mentorom. Az együtt töltött idő alatt barátság alakult ki közöttünk, szeretjük a közös munkát is. Hasonló karakterek vagyunk, hasonló szakmai kihívásokkal és Peti egy nagyon barátságos, szerethető figura.

A karneváléji előadásunk nagyon különleges volt, hisz az alapműben a dalt Presser Gábor egy szintetizátoron játszva adja elő egyéb kíséret nélkül.

Vasárnap este Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmesterének munkáját dicsérte, hogy egy komplett zenekar kísért bennünket. A zongorarészt, az alapunkat Presser Gábor játszotta fel, ami óriási élmény számomra.

Megváltozott az életed az X-faktoros szereplés után?

Dánielfy Gergő: Az elején, a műsor ideje alatt eszméletlen volt a rajongás, nem lehetett kimenni az utcára anélkül, hogy ne ismertek volna fel, ne szólítottak volna meg. Ha beültem valahova kajálni, nagyon sokan megnéztek, esetleg oda is jöttek, ami amellett, hogy jólesett, néha picit terhes is tudott lenni. Egy ideje visszahúzódtam, elbújtam, készültem az elkövetkező időszakra, mivel nagyon fontosnak tartottam azt, hogy továbbtanulhassak abban a szakmában, ami tulajdonképpen az életemet is jelenti az éneklés mellett.

Nagyon sok fiatal lány álmainak vagy főszereplője. Van-e most párkapcsolatod? S ha már lányok: szőke, vörös, barna vagy fekete?

Dánielfy Gergő: Jelenleg nincs komoly kapcsolatom. Nagyon nehéz ebben az időszakban párkapcsolatot létrehozni és megtartani, főleg, hogy elköltözöm Kaposvárra. Ezzel együtt természetesen nyitott vagyok (nevet). A külső alapján a szőke lányok az ideálom, de igazából tökmindegy, csak találjuk meg a közös hangot. Nagyon fontos az arc, a beszéd, a hang, de hogyha nem tudunk egymással beszélgetni, a szépséggel önmagában nem tudok mit kezdeni. Romantikus típus vagyok, de nagyon kevés lány látja, látta ezt belőlem még.

Ez azt is jelentheti, hogy például meg tud ríkatni egy romantikus film?

Dánielfy Gergő: Meg. Ha elkapok egy szép pillanatot, borsózik a hátam, kiráz a hideg és elérzékenyülök, akár simán sírok is. Ez az énem is megerősíti azt a hitem, hogy van keresnivalóm a szakmában, a színészetben.

Ki a kedvenc külföldi, illetve hazai előadód, zenekarod?

Dánielfy Gergő: Külföldi zenekarok közül borzalmasan szeretem az Imagine Dragonst, a magyar zenekarok közül a számomra legjobb zenét játszó együttes pedig a Margaret Island. Az énekesnő egyedi hangja, személyisége mindig magával ragad.
Az X-Faktorban ismertem meg, hogy milyen is valójában, annyira szerethető, annyira sztárallűrmentes, annyira cuki (nevet).

Mi készül most a házad táján?

Dánielfy Gergő: Ahogyan említettem a közeljövőben szeretnék kiadni egy számot, melynek szövegét egy barátommal közösen írtuk, sok szlenggel, új gondolatokkal az érzelmeink kifejezése, a mai világ kapcsán. A dal popos irányt képvisel, rapelemekkel, erőteljes refrénnel, és körülbelül két hónap múlva tervezem egy újabb dal bemutatását is. Szeretnék egy saját színdarabot, egy monodrámát készíteni.
Különböző pályázati lehetőségek vannak forrásteremtésre, remélem sikerül elnyernem a munkámhoz valamelyiket.

Angol nyelvű saját dalokat is tervezel írni, előadni a jövőben?

Dánielfy Gergő: Ha angolul énekelném a dalaimat, szerintem kevesebb kapocs lenne a közönség és köztem Magyarországon. Én elsősorban, és leginkább a magyar közönségemhez akarok szólni, de azért biztos vagyok benne, hogy lesz angol nyelvű dalom is.

– Kálmán-Kovács Mónika –


Fotó: Derencsényi István
Debrecen - A Karneváléj című műsorban - amelyet már negyedik alkalommal rendezett meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 20-án a Nagyerdei Stadionban – többek között Majka és Curtis adott koncertet. Az esti látványos program megálmodói Böhm György Jászai Mari- és Nádasd...