Ha egyszer szagot fognak a vérebek…

Lendületben egy bajor hegyi véreb
Lendületben egy bajor hegyi véreb
Nyírbátor – Addig követik a megsebzett nagyvadat több kilométeren keresztül, míg meg nem találják.

„Nagy érdeklődéssel olvasom a Horgász, vadász oldalt, különösen a kutyákról szóló írásokat várom lelkesen. Azt szeretném megkérdezni, a vadászatokra csak vérebeket érdemes magukkal vinni a vadászoknak, vagy bármilyen kutya betanítható?” – írta szerkesztőségünknek küldött levelében egy kisvárdai olvasónk.

A kérdését Kovács Ferencnek továbbítottuk, aki egykoron több évtizeden keresztül foglalkozott aktívan kutyák tanításával.

– A nagyvadak utánkeresésére szinte minden vadászkutyát meg lehet tanítani, de ennek a területnek is vannak specialistái, mint például a vérebek. A legközismertebb fajta a hannoveri és a bajor hegyi véreb. A vérebek tehát speciális célra betanított kutyák, főleg a vércsapa követésére tanítják meg az állatokat, de ugyanezt meg lehet tanítani a tacskóval, az erdei kopóval, a magyar vizslával is – magyarázta a szakember.

A hegyvidéken nehéz feladat

– Ha megsebeztünk egy állatot, s a véreb felvette a szagát, akkor már nem megy más vadra, követi a vér nyomát. Egy láblövéses szarvas messzire el tud menni, a vér­ebek pedig addig mennek utána, míg meg nem találják, akár több kilométeren keresztül is követik a megsebzett nagyvadat. Ha megtalálják, a vadász megadja a vadnak a kegyelemlövést.

– Volt nekem olyan magyar vizslám, amelyet betanítottam csapára, követett szarvast, őzet, vaddisznót. Fontos, hogy a kutyának jó orra legyen, a természetét pedig a nyugodtság jellemezze. Bár csúnyán hangzik, de a bajor és a hannoveri véreb le van „butítva”. Tanulékonyak, könnyen képezhetők, de társasági kutyának egyáltalán nem alkalmasak. Ugyanakkor „szerencsések”, hiszen manapság is arra használják őket, amire az 1700-as években kitenyésztették. Nagy értéket képvisel egy-egy szarvasbika, őzbak, ezért különösen fontos, hogy a megsebzett állatot megtalálják a vadászat után. Különösen hegyvidéken nehéz feladat ez, ezért az ottani vadászatokon gyakran van véreb. Régebben én is foglalkoztam vérebekkel, de ugyanúgy jó volt arra a célra a magyar vizsla is, azt is meg lehet tanítani a csapára – tette hozzá Kovács Ferenc.

– MML –