Ha édes is, savanyú

Ha édes is, savanyú
© Illusztráció: getty images
A luxemburgi állampolgárok költötték a legtöbbet nyaralásra 2015-ben az Európai Unióban, utanként és személyenként mintegy 225 ezer forintnyi euróval. Galambos Béla jegyzete.

Magyarország 40 ezer forintnyi uniós valutával hátulról a negyedik ezen a listán. A luxemburgiak után a legtöbbet az osztrákok, a máltaiak és a belgák költötték egy nyaralásra, tőlünk kevesebbet pedig csupán a csehek, a lettek és a románok. Megáll az eszem! Luxemburgi életszínvonallal hülyíteni szegény kelet-­közép-európaiakat. Annak a miniországnak a jólétével itthon borzolni a kedélyeket, amelyik kétségtelenül magas életszínvonalat többek között azzal tudott teremteni maroknyi lakosságának, hogy adóparadicsomként vonzza magához a tőkét hosszú évtizedek óta. Amelynek a korábbi pénzügyminisztere, az európai bürokrácia jelenlegi vezetője mindezt rendjén valónak tartja és két – amúgy gusztustalan – brezsnyevi csókja között például cinikusan azt is kijelenti, másodrangú tagállamok sosem voltak az EU-ban.

Naná, hogy ezt (is) buzgón lobogtatják idehaza azok, akiknek ha édes is, savanyú a szőlő, akiknek a fél pohár vízről még véletlenül sem az jutna eszükbe, hogy hál’ isten még mindig, hanem, hogy szörnyű, már csak félig van.

Galambos Béla