Friss hírek

2010.03.05. 17:18

Miskolci paneltûz - a tûzoltók szerint lejáratják õket

<p>Tûzoltóságuk lejáratására irányuló kísérletnek tekintik a miskolci tûzoltók, hogy a tavaly nyári tragikus paneltûzzel kapcsolatban keletkezõ, jelentéseket, tanulmányokat vagy annak részleteit a sajtóból kell megismerniük - közölte pénteki közleményében a Miskolci Tûzoltóság. A hvg.hu internetes portál egy jelentésre hivatkozva szerdán arról számolt be, hogy a miskolci tûzoltók elfeledkeztek arról az édesanyáról és két gyermekérõl, akik bentragadtak lakásukban.</p>

A miskolci tûzoltók számára nem elfogadható a tavaly nyári tragikus paneltûzzel kapcsolatos másodfokú határozat. Ebben a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a tûz okát ismeretlennek jelölték meg. Az ügy kapcsán a miskolci tûzoltóság korábban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Nógrád Megyei Fõügyészségre.

A miskolci tûzoltóság parancsnoka a vizsgálat befejezése után dönt arról, hogy a miskolci közgyûlés csütörtöki döntése miatt munkaügyi bírósághoz fordul-e - olvasható a pénteki közleményben. Az ülésen megrovásban részesítették a miskolci tûzoltóparancsnokot.

A hvg.hu szerdán arról számolt be, hogy egy jelentés szerint a miskolci tûzoltók elfeledkeztek arról az édesanyáról és két gyermekérõl, akik a tavaly nyáron történt miskolci paneltûzben bentragadtak lakásukban, mert a meleg miatt megvetemedett az ajtó. Eszerint az oltás elején egy tûzoltó ugyan bekopogott a család lakásának ajtaján, de mivel nem jött válasz, továbbment. Csak a késõbb érkezõ csapat rúgta be az ajtót, és oltotta el a lakásban tomboló tüzet, de abba a szobába, ahol a haldokló családtagok voltak, õk sem mentek be. A jelentés szerint csak a fél óra múlva Kazincbarcikáról érkezõ, a miskolciakat váltó tûzoltók hozták ki a gyermekeket és az édesanyát. A hvg.hu úgy tudja, hogy a tûzvizsgálat során sem álltak a helyzet magaslatán a miskolciak, és azt sem sikerült megállapítaniuk, hogyan keletkezett a gyorsan terjedõ tûz. A hírportál szerint az áldozatok hozzátartozóinak jogi képviselõje, Török Zsolt ügyvéd szerint, ha lezárul a vizsgálat, kártérítést várnak.

A miskolci tûzoltók a lejáratásukra irányuló kísérletnek tekintik, hogy a tavaly nyári tragikus paneltûzzel kapcsolatban keletkezõ jelentéseket, tanulmányokat vagy annak részleteit a sajtóból kell megismerniük. Közleményükben azt írják, nem rendelkeznek egyetlen ilyen jelentéssel, tanulmánnyal sem, és azok tartalmát sem ismertették velük hivatalosan. Emellett leszögezik: a tüzet nem a Miskolci Tûzoltóság okozta. Elmondásuk szerint felfokozott stresszhelyzetben, másodpercek alatt kellett döntést hozniuk a rendelkezésükre álló információk szerint, több embert is kimentettek a füsttel telítõdött lakásokból.

Az ügyben egyébként a rendõrség is nyomoz, az eljárás jelenleg is tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!