HÖFTEKI, HÖFCÉDE, LEKI, TEUT

Miskolc – A varászszavak valójában mozaikszavak, és olyan programokat jelölnek, amelyekre helyi pályázatokat lehetett benyújtani. Pályázatok, sikerek a régióban [.pdf – 113KB]

Sikeres miskolci projektekről számolt be a sajtó képviselőinek három országgyűlési képviselő.
HÖFTEKI, HÖFCÉDE, LEKI és TEUT. A varászszavak valójában mozaikszavak, és olyan programokat jelölnek, amelyekre helyi pályázatokat lehetett benyújtani.
Az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén 455 pályázat támogatásáról döntött. A beruházások teljes költsége 5 milliárd 837 millió forint, a megítélt támogatás csaknem 4 milliárd forint.

A miskolci polgármesteri hivatalban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Fedor Vilmos alpolgármester, valamint dr. Simon Gábor és Tompa Sándor – mindhárman MSZP-s országgyűlési képviselők – e pályázatok miskolci eredményeiről szóltak, illetve egy másik pályázat nyerteseiről, akik az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság ezévi turisztikai pályázatain voltak sikeresek. (A teljes sajtóanyag, amely felsorolja a nyerteseket, a projekteket, letölthető a Borsod Online-ról.)

Még ugyanannyi

Néhány konkrétum: a TEUT-on 166 millió forintot nyert Miskolc, a „mellé tett”, nagyjából ugyanennyi önkormányzati hozzájárulással 14 útszakasz újulhat meg a követekező hónapokban. A HÖFCÉDÉ-n 110 millió támogatást nyert Miskolc, itt is körülbelül ugyanekkora az önrész, hogy a cikrka 220 millióból nyolc új játszótér épüljön, felújítsák a József Úti Óvodát (50 millióból), megerősítsék a Nagyavas Lővei-sorának partfalát (26 millió).

Az útfelújítás – amint azt a miskolciak az utóbbi években tapasztalják – nem a korábbi évek-évtizedek kátyúzásait jelentik, hanem új aszfaltszőnyeget, a szegélyek, csatornafedők kicserélését, ahol szükséges. Ez persze kényelmetlenséggel jár, de megéri. Főleg a gyűjtőutak vannak soron. (A teljes lista szintén szerepel a BOON-on, a letölthető információk között.)
Hogy mikorra lesznek meg az új játszóterek, mikorra a felújított utak? Egy részük talán már az idén, a többi jövőre.

Mi mit jelent?

HÖFTEKI: területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztések
HÖFCÉDE: helyi önkormányzatok fejlesztési támogatása területi kötöttségek nélkül
LEKI: leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása
TEUT: települési önkormányzati szilárdburkolatú belterületi közutak burkolat-felújítása