Ügyvédekkel csaptak össze a rendőrök Pakisztánban

Több ezer ügyvéd tüntetett hétfőn Pakisztánban a legfelsőbb bíróság vezető bírójának elbocsátása ellen tiltakozva. Az egyik városban a rendőrség összecsapott a nagyjából háromezer öltönyös jogásszal, akik lebontottak egy kordont, hogy a bíróság épületéhez jussanak. Több mint 20 ügyvéd megsérült, köztük egy ellenzéki képviselő.

Az összecsapás az ország keleti részén található Lahore városában történt, ahol nagyjából háromezer ügyvéd tiltakozott Pervez Musharraf elnök döntése ellen. Szemtanúk beszámolója szerint legalább húsz ügyvéd megsérült, amikor a rendőrök szétzavarták a tüntetést. Néhány rendőr is megsérült, amikor az ügyvédek kődobálással választoltak.

Az államfő még pénteken elbocsátotta állásából a legfelsőbb bíróság vezető bíráját. A döntés ellen több jogvédő szervezet, ellenzéki pártok és ügyvédek is tiltakoztak, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásként értékelve azt.

Hétfőre az ügyvédek sztrájkot hirdettek, és több városban is tiltakozó megmozdulásokat szerveztek. A legtöbb helyen békésen zajlottak az események.