Gyűrűsfarkú maki ikrek születtek a Miskolci Állatkertben

Akt.:
Gyűrűsfarkú maki ikrek születtek a Miskolci Állatkertben
Gyűrűsfarkú maki ikrek születtek a Miskolci Állatkertben - © Fotó: Veress Tamás
Miskolc – Első alkalommal születtek gyűrűsfarkú maki ikrek a Miskolci Állatkertben. Ennek apropóján a Föld napja alkalmából április 19-én kódkereső játékra invitáljuk látogatóinkat, amellyel Madagaszkár élővilágára, az élőhelyek fokozott pusztulására, a “makik földjének” megóvására, valamint Földünk természeti környezetének, növény- és állatvilágának megóvására hívjuk föl a figyelmet.

Első alkalommal születtek gyűrűsfarkú maki ikrek a Miskolci Állatkertben. A Madagaszkár szigetén honos félmajmok csapata a tavalyi évben bővült nőstényekkel. Az új állatok érkezésének gyorsan meg is lett az eredménye, hiszen márciusban két apró makikölyök jött a világra. Ennek apropóján a Föld napja is részben róluk fog szólni a Miskolci Állatkertben: 2015. április 19-én kódkereső játékra invitáljuk látogatóinkat, amellyel Madagaszkár élővilágára, az élőhelyek fokozott pusztulására, a “makik földjének” megóvására, valamint Földünk természeti környezetének, növény- és állatvilágának megóvására hívjuk föl a figyelmet.

Maki ikrek születése

A Miskolci Állatkertben az utóbbi években két hím gyűrűsfarkú maki élt két nőstény fehérhomlokú maki társaságában. Tavaly nyár elején a hímek mellé egy fiatal nőstény gyűrűsfarkú maki költözött Miskolcra a Bécsi Állatkertből, valamint egy másik nőstény a Budapesti Állatkertből. Az ősz végi, tél eleji párzási időszakban intenzív családi életet éltek, így a tavasz közeledtével joggal reménykedhettek gondozóik abban, hogy kölyköknek is örülhetünk majd.

Gizi, a Budapestről érkezett nőstény március 22-én két életerős kölyöknek adott életet. Az utódok a makiknak megfelelően az első napokban elsősorban anyjuk hasán kapaszkodtak, ám gyors fejlődésnek indultak, így néhány nappal később már érdeklődőn tekintgettek körbe, és elkezdtek anyjukon is mászkálni. Néhány hetes korukban pedig leginkább már anyjuk hátán fognak utazni. Mindezt és még sok mást is megnézhetnek, ha kirándulnak egyet a Miskolci Állatkertben.

A maki egyébként nemcsak látogatóink körében nagyon kedvelt állatfaj, így nem véletlen, hogy a népszerű Madagaszkár című rajzfilmben is főszerepet kaptak.

Gyűrűsfarkú maki ikrek születtek a Miskolci ÁllatkertbenTamás

A gyűrűsfarkú makikról

A gyűrűsfarkú maki, vagy más néven katta (Lemur catta) Madagaszkár szigetén honos. A kölykök négy és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. Születésükkor szemük kék, de mire másfél évesen ivarérettek lesznek, már élénksárga színű. Vadon élő állománya veszélyeztetett, hiszen mint Madagaszkár teljes élővilágát, a katták fennmaradását is elsősorban élőhelyük pusztulása fenyegeti.

Veress Tamás
gyűjteményi vezető
Miskolci Állatkert és Kultúrpark