GYURCSÁNY MOSZKVÁBAN – Ősszel Budapesten ülésezik a magyar és az orosz kormány

Az orosz üzleti világgal csak akkor lehet eredményt elérni, ha közben magas szintűek a politikai kapcsolatok is. Egyebek mellett ezzel magyarázta a magyar kormányfő, hogy egy éven belül miért találkozik harmadszor az orosz elnökkel. A magyar és az orosz miniszterelnök koraesti találkozóján megállapodtak abban, hogy létrehozzák a kormányközi konzultáció intézményét, és a két ország miniszterei és kormányfői rendszeresen tanácskoznak majd elsősorban gazdasági kérdésekről.

Oroszország – Németország és Ausztria után – a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerünk, és mindkét országnak elemi érdeke ezeknek a kapcsolatoknak a további erősítése – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki az orosz elnök után Mihail Fradkov miniszterelnökkel is találkozott Moszkvában csütörtökön koraeste.

A két ország közötti hagyományos kereskedelemi kapcsolatok tartalékai kimerülőben vannak – mondta a magyar kormányfő a találkozó után. A mezőgazdasági kapcsolatok bővítése például egyszerűen azért nem lehetséges sokszor, mert nincs elég felkínálható magyar áru – fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint új megoldások kellenek. “Ideje nagyobb projektekben gondolkodnunk” – jelentette ki a kormányfő, és példaként említette a hamarosan megvalósuló, csaknem 50 milliárd dollár értékű magyar cukorgyár, vagy az ugyancsak 50 milliárdos csirkenevelő és vágóhíd építését. “Már nem elég az adok-veszek gyakorlatát követni, ideje a magyar nagytőkét is piachoz segíteni Oroszországban” – fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elmondta: Fradkov miniszterelnökkel és Putyin elnökkel is tárgyalt a záhonyi határátkelő és logisztikai központ fejlesztéséről. Mindkét tárgyalópartnere kiemelt fontosságúnak nevezte a kérdést, és ígéretet tettek arra, hogy mindent megtesznek, hogy a magyar-ukrán-orosz beruházás mihamarabb elkészülhessen.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy hamarosan létrehozzák a kormányközi konzultáció intézményét, amely sokban hasonlít a többi között Németországgal vagy Romániával folytatott egyeztetési folyamatra. A konzultációs testület leginkább a közös kormányülésekre hasonlít majd, azzal a különbséggel, hogy ezeken az üléseken nem a teljes kormány, hanem annak több tagja vesz részt, a kormányfők vezetésével. Az első ülés Budapesten lesz, amikor a magyar fővárosba várják az orosz miniszterelnököt és több szakminisztert.Sporthírek