Gyurcsány zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal kapcsolatban

Gyurcsány Ferenc kiáltmány aláírását kezdeményezte a Holokauszt Magyarországi Emléknapjára a Parlamentben, amelyben zéró toleranciát hirdet a rasszizmussal és az antiszemitizmussal kapcsolatban. A miniszterelnök beszéde alatt a Fidesz és a KDNP képviselői nem vonultak ki az ülésteremből.

A kiáltmány szövege szerint annak aláírói semmilyen közösséget nem vállalnak antiszemita és rasszista nézeteket és gondolatokat valló csoportokkal. A dokumentum Magyarország eddigi történelmének legembertelenebb tettének nevezi a holokausztot, ugyanakkor figyelmeztet, hogy nem csak a gyilkosok, hanem a “csendben és némán elfordulók” is felelősek a történtekért.

Gyurcsány Ferenc beszédében többször is ocsmányságnak nevezte a 63 évvel ezelőtt történteket. A kormányfő szerint a parlamenti pártoknak világossá kell tenniük, hogy semmilyen formában nem kokettálnak rasszista, antiszemita, intoleráns nézeteket valló csoportokkal és ennek még a látszatát is kerülik.

Holokauszt Emléknap 2001 óta van Magyarországon annak emlékére, hogy 1944. április 16-án a kárpátaljai településeken megkezdődött a magyarországi zsidóság gettóba zárása. A nyilas uralom idején éjszakánként 50-60 zsidót, összesen körülbelül 5000 embert lőttek a Dunába a fővárosban. A holokauszt történetének legnagyobb és leggyorsabb deportálási akciója 63 évvel ezelőtt, 1944. május 15-én kezdődött. Július 9-ig, azaz 56 nap alatt német adatok szerint a magyar hatóságok 437 402 zsidót deportáltak Magyarországról, 15 ezer ember kivételével mindegyiküket Auschwitz-Birkenauba, a legkegyetlenebb koncentrációs táborba. Származásuk miatt 1944-45-ben Magyarországon nem csak a zsidókat üldözték, a holokauszt során több ezer romát is meggyilkoltak, az üldözöttek száma több tízezerre tehető.Sporthírek