Gyurcsány: vizsgálni kell a Kurucinfó elleni fellépés lehetőségeit

A miniszterelnök szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen eszközzel lehet fellépni a “gyalázkodó, antiszemita és uszító hangvételéről” ismert Kurucinfó ellen. Gyurcsány Ferenc ezért arra kérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy a lehető legrövidebb időn belül járja körbe a kérdést.

A miniszterelnök arra utasította Takács Albert, igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul vizsgálja meg, milyen – korábban nem alkalmazott – alkotmányos eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy hazánk “megvédje önmagát a Kurucinfó gyűlöletkeltő gyakorlatával szemben” – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Kormányszóvivői Iroda. A vizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy a hatályos büntetőjogi szabályok és a sajtótörvény lehetőséget ad-e az arányos fellépésre. Az igazságügyi tárca vezetőjének arra is választ kell adnia, hogy a külföldi szerverekről üzemelő portállal szemben nemzetközi együttműködés vagy jogsegély segítségével van-e mód a határozott fellépésre.

A kormányfő levélben utasította a vizsgálatra a minisztert. Megfogalmazása szerint ugyanis “a Kurucinfó nevű internetes kiadvány kirekesztő szellemiségéről, gyalázkodó, antiszemita és uszító hangvételéről, a személyiségi jogok, illetve a köztársaság alapértékeinek lábbal tiprásáról vált hírhedté”.

Gyurcsány Ferenc arra kéri Takács Albertet, hogy az internetes oldallal szembeni jogi fellépés lehetőségeiről készült összesítést a lehető legrövidebb időn belül készítse el és jelentés formájában tárja a kabinet elé.