Gyurcsány szerint 2014-ben nem lesznek szabad választások

Akt.:
Illusztráció - Gyurcsány szerint 2014-ben nem lesznek szabad választások
Illusztráció - Gyurcsány szerint 2014-ben nem lesznek szabad választások - © fenteslent.blog.hu
Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) – Gyurcsány Ferenc szerint 2014-ben nem lesznek szabad választások. A Demokratikus Koalíció elnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében bírálta a Fideszt a választói névjegyzékkel kapcsolatos javaslat miatt, és azt is tudatta, hogy “az Orbán rendszerét elsöpörni akarók” közös ügyévé tenné október 23-át.

A volt miniszterelnök bírálta a többi közt azt az indítványt, amely az alaptörvényben rögzítené: a magyarországi lakhellyel rendelkezők csak elektronikus úton vagy személyesen kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe, ez levélben nem lesz lehetséges.

Gyurcsány Ferenc azt a fideszes javaslatot is kifogásolta, amely a szavazáskor használt borítékok mellőzését kezdeményezte. A DK vezetője szerint a kormányoldal – a félelemtől sarkallva – ezzel azt kívánja elérni, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni, valamint hogy a szavazás nyílt legyen.

“A demokratikus ellenzék pártjai és mozgalmai eközben meg azt méricskélik, hogy kivel lehet együtt tiltakozni Orbán rendszere ellen” – olvasható a közleményben. Szerinte fel kellene ébredni, és október 23-át “az Orbán rendszerét elsöpörni akaró milliók közös ügyévé kellene tenni”.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán kezdeményezte: az alaptörvény ne csak lehetővé tegye az előzetes regisztráció bevezetését, hanem annak alapvető szabályait is tartalmazza. Így alkotmányos szinten szabályozhatják a névjegyzékbevétel kérelmezésének határidejét és módját, rögzítve, hogy Magyarországról nem, csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni.

– MTI –