Gyurcsány: politikai fordulat előtt áll az ország

Akt.:
Mezőkövesd, 2015. június 2. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró turnéjának mezőkövesdi lakossági fórumára 2015. június 2-án.
Mezőkövesd, 2015. június 2. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró turnéjának mezőkövesdi lakossági fórumára 2015. június 2-án. - © MTI Fotó: Vajda János
Mezőkövesd, 2015. június 2., kedd (MTI) – Gyurcsány Ferenc szerint politikai fordulat előtt áll az ország. Erre utal az, hogy Orbán Viktor már most el akarja fogadtatni az Országgyűléssel a jövő évi költségvetést, holott ennek megszokott ideje az ősz – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Mezőkövesden, lakossági fórumon.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: azt feltételezi, hogy Orbán Viktor az ősszel jelentős politikai átalakításba kezd, korrigálni fogja politikájának tartalmát (…), és hatalmi harcokba fog bocsátkozni.

Célja az, hogy ez a fajta küzdelem, amely nyilvánvalóan sokak számára sérülésekkel is jár, ne terhelje meg a költségvetési vitát, mert ha a büdzsét nem szavazzák meg, az a kormány bukásával jár – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az ellenzéki politikus mintegy százfős hallgatósága előtt azt mondta: ha jósolnia kellene, akkor “politikai fordulat előtt áll az Orbán-kormány”, ám kérdéses, hogy a miniszterelnök tovább radikalizálódik, vagy megpróbál visszatérni a demokratikus középhez, “amelyet egy ideig ő maga is képviselt”. Magyar állampolgárként nem bánnám, ha ez utóbbi történne meg – tette hozzá.


gyurcs2

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró turnéjának mezőkövesdi lakossági fórumán 2015. június 2-án. | MTI Fotó: Vajda János


A DK elnöke szólt arról is, hogy Megélhetést! Biztonságot! című országjárása során azt tapasztalja, hogy “a panasz úgy árad az emberekből, mint tavasszal a megáradt Tisza vize”. “Bár szép az ország, és lehetne könnyebb a sorsunk”, az a baj, hogy akik hatalmon vannak, nem teszik könnyebbé – jegyezte meg. Hozzátette: elégedetlenek az emberek; a választóknak igazuk van, nem ezt ígérték nekik 2010-ben.

Mint mondta, annak idején József Attila azt írta, hogy kitántorgott másfél millió emberünk Amerikába, most “kitántorgott Európában félmillió emberünk”. “Lábbal szavaztak, elmentek” – fűzte hozzá az ellenzéki politikus, aki azt is elmondta: “pokoli különbség van ebben az országban”. “Én jómódú ember vagyok, nem magamért aggódom, ugyanakkor nem olyan országban akarok élni”, ahol a szegénység, a nyomor elképzelhetetlen méreteket öltött – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint még azok is az állandó bizonytalanságtól rettegnek, akiknek munkájuk van.

“Nem élünk jobban, mint huszonöt éve, és az a baj, hogy ez a demokrácia nem képes bebizonyítani, hogy jobban tudunk élni”, mint egy puha diktatúrában, a Kádár-érában – jelentette ki.

– MTI –