Gyurcsány pánikgerjesztéssel vádolja a Fideszt

Gyurcsány Ferenc szerint a fideszesek megfogadták pártelnökük javaslatát és igyekeznek pánikhangulatot kelteni az országban. A miniszterelenök ezt annak kapcsán mondta hétfőn a parlamentben, hogy Varga Mihály (Fidesz) napirend előtti hozzászólásában hiányolta a kormányzati lépéseket a világban tapasztalható hiteválsággal összefüggében.

Nem készíti fel a kormány az országot a világban tapasztalható pénzügyi válságra – mondta a fideszes politikus. Hangsúlyozta: miközben Európa számos országa -így például Németország, Anglia, Dánia – konkrét lépéseket tesz a pénzügyi világválság kezelése a magyar kormány sem most sem a 2009-es költségvetésben nem tesz semmit ennek érdekében. Az ellenzéki politikus szerint ez a kormány újabb alkalmatlanságának bizonyítéka.

Reagálásban a miniszterelnök azt mondta: a Fidesz elnökének nyilatkozata szerint a jobboldal akkor járhat sikerrel, ha sikerül az országban válsághangulatot teremteni. Gyurcsány szerint a fideszesek megfogadták a pártelnök javaslatát. Mint mondta, a hitelválsággal kapcsolatban a kormány egyeztetett a jegybank, a bankszövetség, a tőzsde elnökeivel. Elemzésük szerint az európai pénzügyi és befektetési intézmények erősebbek, mint az amerikaiak, ezért Európában a válság kevésbé érezteti a hatását, Magyarországon pedig még kevésbé lesz ez jellemző.