Gyurcsány-Orbán szópárbaj a parlamentben

A magánnyugdíjpénztári megtakarítások “államosítása” és az új alkotmány elkészítése kapcsán kérdezte hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. Gyurcsány szerint Orbán fél az emberek véleményétől, ezért nem meri megkérdezni a népet, hogy támogatja-e a kormányzati intézkedéseket. Orbán válaszában leszögezte: az MSZP fél, méghozzá az elszámoltatástól.

Gyurcsány hazugságnak nevezte, hogy a kormány felhatalmazást kapott volna a választóktól egy új alkotmány elkészítésére, a magánnyugdíjpénztári vagyon kapcsán pedig tolvajnak nevezte Orbán Viktort, aki ráadásul büszke is erre, ahelyett, hogy szégyellné magát.
A szocialista politikus azt kérdezte Orbántól, hogy nyugatias polgári demokráciát, vagy keleties tekintélyelvű országot kíván-e építeni és hatalmát zsarolásra vagy szolgálatra akarja-e használni.

Orbán válaszában hangsúlyozta: tisztesség dolgában nem kér “kioktatást az MSZP-től, különösen nem a volt miniszterelnöktől.” A kormányfő szerint azért van szükség az új alkotmányra, hogy ne térjen vissza az elmúlt nyolc év időszaka, amikor “bármit meg lehetett tenni felelősségre vonás nélkül.” A miniszterelnök leszögezte: kormánya kijavítja az előző kormány hibáit, eltünteti romokat és megújítja az országot.