Gyurcsány: nyugodt politika és szociális biztonság

Csak nyugodt politikával lehet a gazdasági teljesítményt növelni, miközben meg kell őrizni a szociális biztonságot – mondta az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának szombati országos értekezletén Gyurcsány Ferenc. Az MSZP elnöke szerint a kívánt fejlődés elérésének érdekében a következő évtized végéig ötven százalékkal kell növelni az oktatásra, a tudományra és a kultúrára szánt állami pénzeket. A nyugdíjak reálértékét az inflációhoz és a nettó keresetnövekedéshez kell igazítani, csökkenteni kell a járulékterheket és legalább félmillió embernek kell munkát adni.

A legfontosabb feladat, hogy a jelenlegi 4 milliónál többen dolgozzanak Magyarországon, és együtt több jövedelmet állítsanak elő – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint ehhez az oktatás, a tudomány és a kultúra támogatására szánt pénzt 50 százalékkal kell növelni a következő évtized végére. Ezzel lehetővé válik, hogy félmillió új munkahely jöjjön létre. A kormányfő szerint így csökkenteni lehet a gazdaság járulékterheit, ugyanis jelenleg kevesen fizetnek sok pénzt a közösbe.

Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad engedni, hogy a versenyjavító intézkedések a szociális biztonság rovására menjenek. Az MSZP elnöke példaként a 3 millió nyugdíjas helyzetét említette. Szerinte az inflációt és a nettó keresetnövekedést egyformán figyelembe kell venni a nyugdíjak mértékének kiszámításakor.

Az MSZP elnöke szerint nem szabad feladni a reformpolitikát, ám a tempót a társadalommal közösen kell meghatározni. A kormányfő azonban megjegyezte: a pillanatnyi igények nem győzhetik le a hosszú távú érdekeket.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a Fidesztől az elmúlt 6 évben nem látott programot, így azonban nehéz a jövőről vitatkozni. A pártelnök szerint a következő évtized végére a fenntartható és mindenki számára biztosított európai életminőség megteremtésére a szocialistáknak van esélyük.

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a 2002 óta a munkavállalók jövedelmének reálértéke 30 százalékkal, míg a nyugdíjak vásárlóértéke 40 százalékkal emelkedett, miközben csökkent a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelmek között. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a 80-as évek eleje óta a szocialisták és a liberálisok folytatták a “legbaloldalibb” politizálást Magyarországon.

Csak a szociális kérdésekkel együtt lehet választ adni a gazdasági kihívásokra – fogalmazott a szombati értekezleten Kiss Péter. Az MSZP alelnöke hozzátette: a történelmi tapasztalatok az mutatják, hogy nem lehet egyes társadalmi csoportok kiszorításával versenyképessé tenni az országot.

A tanácskozáson felszólaló szociális és munkaügyi miniszter szerint a munkaképtelen embereket pénzzel kell támogatni, ám a többieket vissza kell vezetni a munkaerőpiacra. Szűcs Erika hozzátette: ez lehet az alapja a kormány szociálpolitikájának.