Gyurcsány: Nem az IMF diktálja a feltételeket

A kormány jövőre befagyasztaná a közszféra dolgozóinak bérét és felfüggesztené a 13. havi juttatások kifizetését is – mondta Gyurcsány Ferenc a parlamenti pártokkal tartott keddi egyeztetésen. A gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében maximalizálnák a 13. havi nyugdíj összegét 80 ezer forintban és a rokkantnyugdíjasok kivételével csak azoknak fizetnék ki, akik betöltötték az öregségi korhatárt. Csökkentenék az állami vállalatok vezetőinek fizetését 10 százalékkal és megtiltatnák, hogy jutalmat, prémiumot vagy 13 havi bért kapjanak. A kormányfő beszélt arról is, azt javasolják, a lehető legrosszabb lehetőséggel számolva mínusz egy százalékos gazdasági növekedéssel tervezzék a jövő évi büdzsét.

Javasolják továbbá egy olyan 1000 milliárdos növekedési alap létrehozását uniós források felhasználásával, ami csökkentené a vállalkozások működési kockázatát és a recesszió hatásait. Támogatják az SZDSZ által javasolt stabilitás és adóreform alap létrehozását, és mennyiben az adórendszeren belüli átcsoportosítással megoldható, készek a munkát terhelő adóterhek csökkentésére is.

A miniszterelnök azt mondta ezek nem a Valutaalappal kötendő megállapodás feltételei. Mint mondta, ők csak annyit kértek, hogy ne vállaljanak több kiadást, mint ami ki tudnak fizetni és csak úgy avatkozzanak be az adórendszerbe, ha nettó szinten nem csökken az ebből származó bevétel. A miniszterelnök a találkozó után is többször hangsúlyozta, nincs ára a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásnak, a nemzetközi szervezet nem szabja meg, mit tegyünk, mint fogalmazott, Magyarország számára nem diktál politikát rajtunk kívül semmi. A kormányfő beszélt arról is, hogy a találkozón szerinte az derült ki, van esélye annak, hogy parlamenti többséget teremtsenek egy biztonságos költségvetési pályán mozgó programhoz 2009-nek, ami nem vállal többet, mint amit teljesíteni tud.

Gyurcsány Ferenc az ötpárti találkozón a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy megakadályozzák, hogy a válság nyomában ezrek, tízezrek akár százezer ember munkahelye kerüljön veszélybe. A miniszterelnök azt mondta, a viszonylag széles nemzetközi szövetség után erős nemzeti stabilizációs, növekedési megállapodást is kötniük kell a parlamenti pártoknak társadalmi partnerek bevonásával az ország érdekében.

A miniszterelnök négy pontban foglalta össze szerinte miért érinti speciálisan érzékenyen Magyarországot a pénzügyi válság. Szerinte részben az elmúlt 7-8 év gazdaságpolitikája miatt, ami azt eredményezte, hogy veszélyesen alacsonyak a lakossági megtakarítások. További okként említette, hogy 2001 óta a költségvetés lényegesen több terhet vállalt szociális, jóléti, közfinanszírozási és fejlesztési költségek miatt, mint amit bevételeiből finanszírozni tudott. Az okok között szerepel az is, hogy nem indultak el a nagy szerkezeti reformok és a 2008, 2009-es reformokkal szemben nagy politikai társadalmi ellenállás szerveződött, illetve, hogy az elmúlt években magyar lakosság vállalatok nagy része hihetetlen mértékben devizában adósodott el – mondta.