Gyurcsány: Magyarországot elérte a pénzügyi válság – összefogásra van szükség

Az amerikai pénzügyi válság mára globálissá terebélyesedett és elérte Magyarországot is, ezért összefogott cselekvésre van szükség, hogy minél kevesebb kárt okozzon a magyar gazdaságnak – jelentette ki péntelen újságírók előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint a törvényhozásnak, a kabinetnek, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a jegybanknak közösen kell végig gondolniuk, hogy mi a teendő.

Gyurcsány Ferenc szerint “újra kell gombolni a kabátot”, vagyis meg kell nézni, hogy mennyi lehet a következő években a gazdasági növekedés, ehhez mekkora jövedelmi szint kapcsolódhat, milyen lehet az adórendszer, mennyi tartalékot kell felhalmozni a helyzet biztonságos kezelésére, illetve mennyit költhet az állam.
A kormányfő szerint ha ezekre a kérdsekre megtalálták a választ, akkor adott esetben “tabuk nélkül” módosítani kell az adótörvényeket, vagy a költségvetést.

A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a magyar pénzügyi rendszer erős. A magyar bankrendszer olyan stabilan működött az elmúlt években, hogy most alkalmas a magyar gazdaság megvédésére.