Gyurcsány: lezárult a kiigazitás első szakasza

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
A kormányzás legnehezebb időszaka a végéhez közeledik – jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányának ülése előtt tartott beszédében.

A miniszterelnök szerint ezt támasztja alá, hogy elbukott, kudarcot vallott az a politika, amellyel a radikális jobboldal az elmúlt időszakban támadta a kormányt. A kormányfő kiemelte, hogy a kiigazítás első szakasza lezárult, illetve a sokat vitatott egészségügyi reform legkonfliktusosabb része is lassan befejeződik.

Budapesten tartja szombaton választmányi ülését az MSZP. A napirend megszavazása után Gyurcsány Ferencminiszterelnök és pártelnök tartott politikai értékelőt.

A kormányfő kijelentette, hogy a kormányzás legnehezebb időszaka a végéhez közeledik. Ezt támasztjá alá egyrészt, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak legerőteljesebb radikális politikai támadása elbukott. A miniszterelnök szerint az elmúlt időszakban a jobboldalon belül két réteg alakult ki: a mérsékelt és az alkotmányosság kereteit feszegető tekintélyelvű radikális. Gyurcsány Ferenc szerint ez egyébként nemcsak Magyaroszágon van így, számos más országban is kialakult már hasonló helyzet.

A miniszterelnök szerint a kiigazítás első szakasza is lezárult. Bár sokan nem hittek benne, hat év óta először mégis megtörtént, hogy a költségvetési hiányt lefelé kellett módosítani. Gyurcsány Ferenc szerint a megszorító költségvetés helyett a jövőben fegyelmezett költségvetésre lesz szükség.

A kormányfő a nehéz időszak végének alátámasztásaként említette, hogy a sok vitát gerjesztő egészségügyi reform legkonflikutsosabb szakaszának “már látni lehet a végét”.

A kórházátalakítások, a beutalási rend megváltoztatása, mind teherként jelentkezett, az “eredmény azonban nagyobb lesz, mint az áldozat”. Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy még továbbra is érik támadások a reformot: népszavazással fenyegetik, illetve néhány intézményfenntartó nem akarja aláírni a finanszírozási szerződést.

A miniszterelnök sikerként értékelte, hogy végéhez közeledik az Új Magyarország Fejlesztési Terv pénzügyi felosztása, és hamarosan Brüsszel is jóváhagyja azt. Így május elején már kiírhatók lesznek az első regionális pályázatok.

Szintén pozitívumként említette a kormányfő, hogy a kongresszus támogatta a reformpolitikát, és egy új politikai karakter kezdett kirajzolódni. Gyurcsány Ferenc szerint a jövőben egy építkező, offenzívabban működő párt lesz az MSZP-ből.

A miniszterelnök a választmányi ülésről a reptérre megy, hogy Berlinbe utazzon az Európai Unió találkozójára, a Római Szerződés aláírásának 50-ik évfordulóját ünneplő rendezvényre.Sporthírek