Gyurcsány: ki kell dolgozni a Nemzeti Felemelkedés programját

Pártokon, illetve kormányciklusokon átívelő programot akar kidolgozni a kormány a pénzügyi válság ellen – mondta el Gyurcsány Ferenc a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A “Nemzeti Felemelkedés” programjának részleteit a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson vitatják meg. A kormány ezen többek között javasolni fogja az euró hazai bevezetését, a nyugdíjrendszer fenntartásához szükséges középtávú lépések kidolgozását, önkormányzati reformot, illetve javaslatot tesz egy új pártfinanszírozási rendszer kidolgozására.

Mint azt a kormányfő elmondta, az ország kettős feladat előtt áll. Egyrészt el kell hárítania a spekulánsok támadását a piacon, másrészt határozott választ kell adnia a begyűrűző gazdasági válságra. Ebben a helyzetben egy parancs létezik egy ország számára: az együttműködés – hangsúlyozta a miniszterelnök. A demokratikus versengésre mindig szükség van, de most a nemzetről van szó; az államnak biztosítania kell az emberek anyagi biztonságát, ez pedig egyedül senkinek sem megy – fűzte hozzá.

A nemzeti csúcson a kormány közös javaslatotot szeretne kidolgozni az euró magyarországi bevezetésére, középtávú bérmegállapodás kialakítását kezdeményezi az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) jóváhagyásával, és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartásához szükséges középtávú intézkedésekről is szeretne egyezségre jutni. A szociális rendszer megújítására vonatkozó javaslatot fog kezdeményezni, és az oktatás hosszú távú fejlesztési koncepcióját is át akarja gondolni – derült ki a tájékoztatón. Gyurcsány Ferenc elmondta: az ország döntéshozóinak le kell fektetniük a takarékos állam működési feltételeinek alapját, és az önkormányzati rendszer reformjának jogszabályi hátterét is át kell tekinteni. A kormány mindezek mellett azt szeretné, ha a nemzeti csúcs ajánlásokat fogalmazna meg egy új pártfinanszírozási rendszer kialakítására, és működőképes javaslatokkal segítené a korrupció elleni fellépést is – mondta.

A nemzeti csúcsra az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás után megválasztott köztársasági- és miniszterelnökök, házelnökök, a jelenlegi parlamenti pártok elnökei, és frakcióvezetői, az Európai Parlament hazai delegációvezetői, a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltás utáni elnökei, a nemzeti csúcs témáiban érintett országgyűlési bizottságok illetve minisztériumok vezetői, az MTA rendszerváltás után megválasztott elnökei, az önkormányzati szövetségek elnökei, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói oldalának vezető képviselői kapnak meghívást.

A találkozóra szóló meghívókat hétfőn postázzák, de számos érintettel már személyesen is konzultált a miniszterelnök. Mint mondta, a széles körű egyeztetés már az elkövetkező hetekben megkezdődhet, és pár hónap alatt el kell, jogy jusson a nemzeti felemelkedés programjának megvalósításáig. Addig is a legfontosabb teendők közé tartozik a jegybank elnökével közösen javasolt 12 pont végrehajtása, és az adórendszer átalakításával kapcsolatos álláspontokat is közelíteni kell – tette hozzá a kormányfő.

Újságírói kérdése a miniszterelnök elmondta, a tervek szerint 3,8-ról 3,4 százalékra csökkentik az idei hiányt, ami 120 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.