Gyurcsány: júliusig eldől lesz-e több-biztosítós rendszer

Még ebben a félévben, vagyis júliusig megszületik a szakmai-politikai döntés az egészségügyi biztosítási rendszer megváltoztatásáról, ezt követően pedig indulhat a törvényalkotás – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden egy üzleti fórumon Budapesten.

Korábban Kóka János az SZDSZ elnöke a koalícióban maradás feltételének nevezte a több-biztosítós modell bevezetését, Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője pedig kijelentette: a jelenlegi rendszer nem maradhat változatlanul, viszont az MSZP számára az is elképzelhetetlen, hogy a jövőben csak piacérdekelt, profitorientált biztosítók legyenek az egészségügyben.

A kormányfő kedden hangsúlyozta: abban nincs vita a kormánykoalíción belül, hogy hozzá kell nyúlni a biztosítói oldalhoz az egészségügy rendszerében. A miniszterelnök úgy véli, ennek erős, közvetlen társadalmi, gazdasági hatása rövid távon nincs, ellenben hosszú távon több mindent is átalakít – mondta Gyurcsány Ferenc, részleteket azonban nem árult el.

A kormányfő azzal kapcsolatban, hogy egy évvel ezelőtt voltak az országgyűlési választások kijelentette: visszafogott elégedettségre van ok, elbizakodásra azonban nem, ami a kormány munkáját illeti.