Gyurcsány: hiba volt az ellenőrző hatóságok leépítése

Hibás volt az elmúlt 10-12 évben az a politika, amikor államracionalizálás jegyében az ellenőrző hatóságokat egymás után építették le – mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkaértekezletén. A kormányfő hozzátette: a jövőben szinte valamennyi ellenőrző hatóság létszámát növelik. Wittich Tamás, a FVF főigazgatója közölte, hogy szeptember elsejétől egységes nemzeti fogyadtóvédelmi hatóság jön létre, ami már megalakulásakor 26 új ember felvételét teszi lehetővé. Jövőre további 150 fővel bővül a felügyelők száma, és a tervek szerint 2009-re 611-en dolgoznak majd a területen.

A kormányfő szerint Magyarország hiányzó demokratikus hagyományai miatt a védekezést, a fogyasztó érdekeinek képviseletét az államnak kell garantálnia. Elfogadhatatlannak nevezte a miniszterelnök azt, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem adnak számlát, szerinte ugyanis ők azzal, hogy kivonják magukat a közteherviselésből minekit meglopnak. Gyurcsány Ferenc szerint ez nem liberalizmus, vagy konzervatizimus, hanem tisztesség kérdése. A kormányfő megismételte, nulla toleranciát alkalmaznia a szabálytalankodókkal kapcsolatban, mint mondta a kormány nem akar senkit fenyegetni, de megkerülhetetlen feladata az államnak a nemzeti érdek védelme.

A fogyasztóvédelem működését felügyelő szociális-és munkaügyi tárca vezetője, Lamperth Mónika elmondta, hogy a jövőben fontosabb szerepet szánnak a békéltető testületeknek is, ezért a rájuk vonatkozó szabályozást is felülvizsgálják.

Wittich Tamás beszámolt arról is, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egyik itthon ellenőrzött terméknél sem mutatott ki magas formaldehid tartalmat. A hatóság három ruházati termék vizsgálatát rendelte el a múlt héten azután, hogy Új-Zélandon magas formaldehid tartalmú mérgező kínai ruhákat találtak.