Gyurcsány Ferenc zéró toleranciát hirdet a Magyar Gárdával szemben

Zéró tolerancia érvényes a kirekesztés és a gyűlöletkeltés minden formájával szemben. Ez az irányadó a Magyar Gárda ügyében is – írja Gyurcsány Ferenc a Zsidó Világkongresszusnak címzett hétfői levelében. A miniszterelnök biztosította a kongresszust arról, hogy “árgus szemekkel” fogja követni a Gárdáéhoz hasonló szervezetek ténykedését Magyarországon. Ha pedig ezek bármelyikét gyűlöletkeltő, kirekesztő cselekedeten érik, a miniszterelnök elsőként fogja szorgalmazni, hogy aköztársaság minden lehetséges, alkotmányos eszközzel megvédje tőlük polgárait – áll a levélben.

A gyűlöletkeltéssel szembeni fellépésnek van egy olyan területe, ahol a jó szándék és a tisztesség nem elég, mett a társadalom önvédelméhez már jogi eszközökre is szükség van. A Magyar Köztársaságnak is rendelkezésére állnak azok a jogi eszközök, amelyekkel megvédheti polgárait – illetve a köztársaság alapját jelentő humanista eszméket – a gyűlölet szavaitól és tetteitől – fogalmaz Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök leszögezi: a múlt héten levélben fordult a legfőbb ügyészhez, hogy a Magyar Gárda jogszerű működésének “alapos és megalkuvást nem ismerő” törvényi felügyeletét kérje.

A Gyurcsány Ferenc által vezetett kormánypárt elnöksége a hétvégén a köztársaság elnökéhez is kéréssel fordult azért, hogy a Magyar Gárda megalakulása keltette félelem csökkenhessen az országban. Sólyom László a társadalmat leginkább foglalkoztató jogi-erkölcsi kérdésekben eddig mindig következetesen hallatta a hangját. A Magyar Gárda-ügyben elmondott szavai bizonyára érdemben hozzájárulnának ahhoz, hogy a szélsőséges, kirekesztő ideológiák visszaszoruljanak – írja a miniszterelnök.