Gyurcsány Ferenc: védőpajzs az IMF-hitel; majdnem teljesen biztos, hogy megszavazzák a 2009-es költségvetést

A Magyarországnak felajánlott nemzetközi hitellehetőség egy védőpajzs, önmagában nem fogja növelni a meglévő kormányzati-állami hitelmennyiséget – mondta a miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott szerda esti interjújában. Gyurcsány Ferenc elmondta azt is: “majdnem teljesen biztos” abban, hogy a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést. Arra kérdésre, hogy mi lesz, ha tovább rosszabbodik a helyzet, úgy válaszolt: “akkor még jobban össze kell kapaszkodnunk”, ugyanakkor szerinte az ország egy ilyen helyzetben tudja igazán felmutatni az erejét.

“Ezt a pénzt nem költjük el, ez a pénz egy biztonsági folyosó” – ezt mondta a kormányfő arról a 20 milliárd eurós hitelkeretről, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank ajánl fel közösen Magyarországnak. “Ezzel nem növeljük Magyarország hitelállományát, hanem garanciát képeztünk arra, hogy ha baj van, akkor legyen hova fordulni” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint csak akkor használnak fel a kölcsönkeretből, ha azzal meglévő hiteleket válthatnak ki.

A hitelszerződést várhatóan november elején kötik meg, a tervek szerint egy 17 hónapos időszakra. Az államkötvények most 13-14 százalék körül mennek a piacon, vagyis magas kamattal – a miniszterelnök biztos benne, hogy a kölcsön kamata ennek kevesebb mint fele lesz. Nagy meglepetés lenne, ha a kamat 4 százalék alatt vagy 6 százalék felett lenne – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc a hitelhez tartozó 0, 25 század százaléknyi készenléti költséget “nem elhanyagolhatónak, de rendkívül szerénynek nevezte”.

Az IMF mostani hitelkeretének majdnem tizedét odaadja Magyarországnak. Ez körülbelül tízszerese annak az összegnek, amelyet egyébként Magyarország megkaphatna. Gyurcsány Ferenc szerint ez annak köszönhető, hogy “jól csináltuk a dolgunkat”. “Elrettentő erőt akartunk szervezni magunk mögé”, hogy lássa a világ, aki Magyarországnak nekijön, az veszíteni fog ebben a csatában, “olyan szövetségeseink vannak, akik mellett esélytelen bennünket megtámadni” – fejtette ki a kormányfő.

Az IMF hitellel kapcsolatos kikötéseivel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a valutaalap óvatosságot javasolt Magyarországot, és kevesebb kiadást. Volt olyan idő, amikor az IMF lediktálta egy országnak, hogy milyen politikát folytasson, de ez az idő elmúlt. Magyarország erős, szuverén, esetében meg sem próbáltak ilyet – tette hozzá.

A készenléti hitel kérdésével a pénzügyi válság egy részén túllesz az ország, ezután következik majd a 2009-es költségvetés megszavazása. Arra kérdésre, hogy a többség szerinte megszavazza-e az Országgyűlésben a jövő évi büdzsét, a miniszterelnök azt felelte: “majdnem teljesen biztos ebben”.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a következő időszakban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kell a munkáltatókat tisztességes és fair megállapodásra rábírni, mivel a versenyszférában alkalmazási garancia nincs, az alkalmazottakat nem tudják itt kormányzati eszközökkel védeni, és nem szabad kihasználni sérülékeny helyzetüket. A közszférában viszont ez gyakorlatilag megvan azzal együtt, hogy ott jövőre befagyasztják a béreket a tervek szerint. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a parlamenti képviselők bérét sem akarják emelni jövőre, marad a 2008-as szinten, illetve itt is megjegyezte: nem ért egyet azzal, hogy számla nélkül sok 100 ezer forintot vesznek fel most parlamenti politikusok.

A kormányfő az első megszólalások alapján úgy látja: a nyugdíjasok és az őket képviselő szervezetek felelősen reagáltak a nyugdíjakkal kapcsolatos tervekre. A mai magyar nyugdíjrendszer nagyjából 2020-ig fenntartható, azután viszont megváltozik a helyzet, mert jóval több lesz a nyugdíjas. A következő parlamenti ciklus elején ezért a pártoknak meg kellene állapodniuk a hosszú távú tervekről – vetette fel Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök megismételte: adócsökkentés csak akkor lesz a közeljövőben, ha ez összességében nem jár bevételkieséssel, vagyis ha tudnak nulla egyenlegű adócsökkentési programot készíteni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha esetleg rosszabbodik a gazdasági helyzet, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: “akkor még jobban összekapaszkodunk”, egy ország igazából akkor mutatja meg az erejét, amikor bajban összekapaszkodik. Ilyenkor látszik, ki az, aki érti, miről szól hazafinak lenni, amikor az ország ilyen kihívások előtt áll – fogalmazott.

A Magyar Televízió “Az Este” című műsorában a parlamenti pártok képviselői és szakértők reagálnak az interjúban elhangzottakra.