Gyurcsány Ferenc: Magyarország a pénzügyi válság első támadásait sikeresen kivédte

A miniszterelnök szerint azok az intézkedések, amelyeket a magyar kormány múlt héten végrehajtott, már hétfő reggel éreztették hatásukat, mivel erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és a forint árfolyama is a külföldi valutákhoz viszonyítva – Gyurcsány Ferenc erről újságíróknak beszélt hétfőn Budapesten, miután pénzügyi szakemberekkel tárgyalt. A kormányfő közölte: a pénzügyi világválság első támadásait Magyarország sikeresen kivédte, ám a védekezést folytatják.

A miniszterelnök szerint hétfő reggelre a helyzet részben azért konszolidálódott, mert a kormány még csütörtök éjszaka és péntek reggel gyorsan reagált, és így még csírájában meg tudta állítani a kedvezőtlen folyamatokat. Emellett a tervek szerint hétfőn módosítják a hitelintézeti törvényt, és ezzel megemelik a betétbiztosítási alap garantált összegét. Harmadrészt Magyarország a régióban elsőként vette fel a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal valamint az Európai Unióval és kért elvi támogatást, azért, hogy segítséget kaphasson, ha kell – sorolta a kormányfő.

A kormányfő idézte a bankszövetség elnökét, aki megbeszélésükön azt mondta, hogy a “biztosító társaságok pénzügyi helyzete stabil, és a biztosítottak pozíciói nincsenek veszélyben”. A miniszterelnököt a bankszövetség elnöke arról is biztosította, hogy “sikeresek voltak a kormány pénzintézetekre vonatkozó gyors intézkedései, és jelenleg további kormányzati beavatkozásra nincs szükség, bár továbbra is éberen figyelik a pénzügyi piacok helyzetét”.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke közölte: a pénzpiacok hétfőn reggel világszerte kedvezően “ébredtek”, ám megerősítette, hogy éberek maradnak, és ha kell, beavatkoznak.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen ott volt többek között Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Farkas István, a PSZÁF elnöke, Felcsúti Péter a Magyar Bankszövetség elnöke, Filvig István, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke, és Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.