Gyurcsány Ferenc: „Maga újságot ír, nekem meg ez a hivatásom”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Gyurcsány Ferenc arra kéri ellenfeleit, hogy ne kérjenek pártjától politikai öngyilkosságot. Interjú Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével.

A Demokratikus Koalíció országjárásba kezdett a Sokak Magyarországa programjuk megismertetése érdekében. Ennek kapcsán Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Miskolcon járt, és interjút adott lapcsoportunknak.

– Tartja a kapcsolatot azzal miskolci, avasi családdal, akikhez 5 esztendeje beköltözött?

Gyurcsány Ferenc: Utoljára talán két évvel ezelőtt beszéltünk telefonon a Marincsák családdal. Az utóbbi időben bonyolultabb lett az életük, de erről ne beszéljünk nyilvánosan.

gyurcsany_ferenc_05

– A Momentum népszavazást akar arról, hogy ne lehessen még egyszer miniszterelnök Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Mit szól hozzá?

Gyurcsány Ferenc: Nézze, arra nagyon sok példa van a világon, hogy elnökök, köztársasági elnökök nem tölthetik be hivatalukat két ciklusnál tovább. Magyarországon is ez a szabályozás. Olyan példát Európában nem ismerünk, hogy a miniszterelnöki funkciót hasonlóan szabályoznák, de ez egy fiatal demokrácia. Aki felvet ilyen kérdéseket, nem ördögtől való, és még csak azt sem gondolom feltétlenül, hogy a személyünk ellen szól. Mi még erről nem beszéltünk soha sem a DK-ban. Ha ebből lesz népszavazás, akkor majd kialakítjuk az álláspontunkat.

– Úgy tűnik viszont, hogy ön a baloldal ördöge: Gyurcsány néhol már szitokszónak számít. Élvezi ezt a helyzetet? Vagy ez inspirálja?

Gyurcsány Ferenc: Minden karakteres politikus erős érzelmeket vonz. Én is, Orbán Viktor is. Szeretik is, meg erősen elutasítják. Ez a rendje a világnak. Én azok felé tartozom felelősséggel, akik rám szavaznak: ez nagyjából 500 ezer ember. Nagyon büszke vagyok arra, hogy öt év alatt egy ekkora pártot csináltunk.

gyurcsany_ferenc_01

– A baloldali összefogás kapcsán sokszor felmerül, hogy ön a gátja. Miért nem áll félre? Mi motiválja, hogy mindig a politikai élvonalban legyen?

Gyurcsány Ferenc: Maga újságot ír, a fotós kolléga fotókat készít, a buszsofőr pedig autóbuszt vezet, nekem meg ez a hivatásom. Nem akadályozom meg az Együttet abban, hogy nekik is legyen 15 százalékuk, a szocialistákat, hogy legyen harminc. Tessék megcsinálni! Csináljanak nyugodtan jó és sikeres pártot, én nem vonom kétségbe az ő létezésüket! Én csak egyet kérek: senki ne kérjen tőlünk politikai öngyilkosságot.

gyurcsany_ferenc_09

– Egy friss hír: a főváros VIII. kerületében győzött a Fidesz, Zuglóban a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltje visszavágott. Kommentálná mindkét eredményt?

Gyurcsány Ferenc: Két tanulság mindenképpen van. Mind a két helyen jelentősen, Zuglóban drámaian visszaesett a Fidesz. Ahol együttműködtünk, ott győztünk, ahol nem, ott veszítettünk. Hozzáteszem, ez utóbbi helyen mi nem is indultunk, éppen azért, mert több jelölt volt és azt mondtuk, hogy a mi a politikánk az „egy az egy ellen politikája”. Úgy lehet győzni! Nem érdemes belemenni egy olyan meccsbe, amit előre elveszítettünk. Azt gondolom, hogy elveszített a Fidesz négy időközi választást eddig, lényegesen rosszabbul szerepel most, mint 2014-ben, azaz alapvetően rajtunk múlik, hogy megverjük-e a Fideszt.

– Többfelől is kritika éri a kormány vélt vagy valós közeledését Oroszországhoz, az orosz befolyás növekedését. Ön egyenesen azt állítja, zsarolják Orbán Viktort. Hogyan látja ezt a kérdést és mire alapozza felvetését? Milyen bizonyítéka van?

Gyurcsány Ferenc: Ebben az ügyben két nyilatkozatot tettem: egyet az ATV-ben, egyet pedig kedden egy sajtótájékoztatón. Tekintettel ennek az ügynek a végtelen összetettségére, és kényességére, amit ott elmondtam, azon túl egyelőre semmit nem kívánok mondani.

gyurcsany_ferenc_04

– Számos civil demonstráció is történt a CEU ellenes törvény kapcsán. Mi a DK álláspontja az ügyben?

Gyurcsány Ferenc: Szerintem az államnak inkább azt kell segítenie, hogy szerveződjenek a polgárai, aktívak legyenek. Szabadságot kell biztosítani a civileknek és nem megbélyegezni őket. Hozzáteszem, a magyar állam is támogat külföldi civil szervezeteket, és nagy bajban lennének a határon túli magyarok, ha ott is olyan szabályozás lenne, mint amire most a Fidesz készül itthon. Az egyetemeket nem bezárni, hanem nyitni kell. A tudás, a tanulás, a tudomány szabadságát támogatni kell. A felháborodás jogos, ez a lehető legrosszabb út, amit választhatott a kormány. Őszintén szólva ez Putyin hasonló intézkedéseinek a másolása.

– Juhász-Léhi István –
hirdetés
hirdet�s