Gyurcsány Ferenc: hazánk érdeke, hogy egységes Európa legyen

A külpolitikának a belső reformokat kell segíteni, ellenkező esetben Magyarország a perifériára sodródik és megerősödhet a nemzeti radikalizmus – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Magyar Tudományos Akadémián tartott külpolitikai évértékelőjén. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország felelősséget érez és visel a határon túli magyar közösségekért és a cél az, hogy az Unión kívül élő magyarok is rendezett körülmények között éljenek. A miniszterelnök kiemelte, hogy hazánk érdeke az, hogy egységes Európa legyen. Hiszen Magyarország jövője csak Európa általános jövőképébe illeszthető be – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Leszögezte: támogatja az Európai Unió bővítését, az orosz és a délkelet-ázsiai országok felé a nyitást. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy létrehozzák a Magyar Kül- és Biztonságpolitikai Tanácsot.

Hazánk jelentős utat tett meg az elmúlt másfél évtizedben – kezdte külpolitikai értékelőjét a miniszterelnök. Megfogalmazása szerint számos kedvezőtlen jóslat nem vált be. Ki gondolta volna ’89-90-ben – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc – hogy Magyarország és Románia kölcsönös jószomszédi viszonyt fog ápolni és Trianon után lesz rá esély, hogy magyarok legyenek a román kormányban.
A kormányfő közölte, hogy Magyarország felelősséget érez és visel a határon túli magyar közösségekért és a cél, hogy az Európai Unión kívül élő magyaroknak is jó legyen. Megjegyezte, hogy rossz a határon túli magyarokat belpolitikai célokra használni. Hiszen nekik saját érdekeik szerint kell boldogulniuk – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke, hogy egységes Európa legyen. Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk – fogalmazott a kormányfő. Persze emellett fontos az is, hogy az Amerikai Egyesült Államok a szövetségesünk legyen – tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc szerint hazánk jövőképe csak Európa általános jövőképébe illeszthető be. Hangsúlyozta azt is, hogy az unióban mélyíteni kell az integrációt úgy, hogy a nemzeti érdek megmaradjon. Ezért a kormánykoalíció támogatja az EU bővítését, Horvátország felvételét.

Oroszországhoz fűződő viszonyukkal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy rendkívül fontos a kölcsönös bizalom. Hiszen Magyarország és Európa energetikailag függ Oroszországtól, Moszkvának pedig a kontinens az egyik legfontosabb energiapiaca. Cél a közös energiapolitika – jelentette ki.
Kína elmúlt években végbement fejlődését a miniszterelnök bámulatosnak nevezete és fontosnak tartotta a nyitást a térség felé.

A kormányfő beszélt arról is, hogy hazánknak részt kell vállania a terrorizmus elleni küzdelemben. Nekünk kell a terrorizmus után menni, ha nem akarjuk, hogy a terrorizmus jöjjön el hozzánk – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc beszédének zárásaként elmondta, hogy bízik a külpolitikai sikeres folytatásában és hogy Magyarország megbízható és kiszámítható partner lesz továbbra is.
A kormányfő bejelentette, hogy létrehozzák a Magyar Kül- és Biztonságpolitikai Tanácsot. Ennek vezetője pedig Valki László nemzetközi jogász lesz.