Gyurcsány Ferenc: az alapkamat emelése "rövidtávú párbaj" a spekulánsok ellen – ATV

A kormányfő szerint azért emelte a Monetáris Tanács szerdán a jegybanki alapkamatot 11,5 százalékra, hogy megnehezítsék a forint ellen spekulálók dolgát. Gyurcsány Ferenc erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt szerda este. A nemzeti ünneppel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: számít arra, hogy a radikális fiatalok most megértőek lesznek, de tudja: évekig azt sulykolták beléjük “befolyásos jobboldali körök”, hogy a kormány ellen mindent szabad.

Gyurcsány Ferenc szerint a jegybanki alapkamat szerdai, 300 bázispontos emelése a forint és Magyarország ellen spekulálók dolgának megnehezítéséről szól. Azzal, hogy felemelték az alapkamatot, illetve egy éjszakára szóló finanszírozásokat vezettek be, megdrágították a spekulánsok dolgát – mondta. Az alapkamat emelése “egy rövid távú párbaj része”: ha rendeződik a helyzet, minden visszakerülhet a régi kerékvágásba – fogalmazott. Bár miniszterelnökként nem adhat tanácsot, a hitelfelvételen gondolkodóknak Gyurcsány Ferenc magánemberként azt ajánlotta a műsorban, hogy gondolják át, tudják-e fizetni a jövőben a kölcsönt, ha a törlesztőrészletek esetleg növekednének.

A miniszterelnök a jövő évi költségvetés tervezetének egy esetleges újabb módosításáról is beszélt. Szerinte szükség esetén a mostani, 300 milliárd forintnál nagyobb tartalékot képeznek, amelyhez valahol kiadást kell csökkenteni, vagy megvizsgálják, hogy mit kell tenni, ha még kisebb lesz a gazdasági növekedés. Fontos a nyugalom fenntartása, hiba lenne pánikot kelteni, de hiba lenne semmibe venni a veszélyt – mondta Gyurcsány Ferenc. Arra a kérdésre nem válaszolt, honnan faragnának le esetleg kiadást, ha szükség lenne erre. Mindössze annyit mondott, hogy tanult a hibákból, és a megfelelő időben az emberek elé áll. Minden esetre a végső határig elmegy, hogy megvédje a szociális kiadásokat, köztük például a nyugdíjat – tette hozzá.

A miniszterelnök az október 23-i, esetleges újabb radikális megmozdulások kapcsán azt mondta: reméli, a magukat radikális nemzeti fiataloknak nevezők megértik, hogy egyetlen hazafias magatartás van most: engedni az országot békében ünnepelni. A rendőrséget pedig ismét határozottságra kérte a jogállam keretein belül. A kormányfő szerint a fiatalok azért randalíroznak, mert évekig azt hallották “befolyásos jobboldali körökből”, hogy minden megengedett a kormány ellen. Valaki kiengedte a szellemet a palackból, és nehéz lesz visszatuszkolni – fogalmazott a műsorban Gyurcsány Ferenc.