Gyurcsány Ferenc: A miniszterelnök megcsalja Magyarország alkotmányosságát

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Orbán Viktor hazudott, csalt, most pedig lop; a miniszterelnök megcsalja Magyarország alkotmányosságát – ezt mondta a Demokratikus Charta keddi, budapesti rendezvényén Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő szerint Orbán Viktor galád cselekedetre készül, amikor meggyengíti a köztársaság talapzatát: az alkotmányosságot. Ha ez bebizonyosodik, akkor a miniszterelnök többé nem legitim vezetője az országnak – fogalmazott a néhány ezernyi hallgatóság előtt Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök bírálta az államfőt, aki véleménye szerint csak kenyéradó gazdáihoz és a Fideszhez volt hű.

A nép nem gyáva miniszterelnököt és kormányt akar, ezért a demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy tartsanak népszavazást az új alkotmányról – mondta kedden Gyurcsány Ferenc. A volt szocialista kormányfő szerint ez a kormány az erőszak bűnében fogant, ám nem engedhető meg minden eszköz megbuktatásukra. Az ellenzéki politikus szerint Magyarországnak tolvaj kormánya van, amely a köztársaság és a demokraták ellenfele.


“Nagy Imre, ha ma élne, megvetné Orbán Viktort”

A Nagy Imre-szobornál elhangzott beszédében a volt kormányfő a baloldali demokratákat 1956 és 1989 örököseinek nevezte. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy Nagy Imre, ha ma élne, megvetné Orbán Viktort.

A köztársasági elnök összevissza beszél, így elvesztette a demokraták megbecsülését – mondta Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök felszólította Sólyom László korábbi államfőt, hogy viselkedjen demokrata államférfiként, és ahogy korábban, most is emelje fel szavát a köztársaság védelmében. A szocialista politikus szerint az Alkotmánybíróság a jogállamiság utolsó előtti reménye. A demokraták a nép segítségével a köztársaság védelmében győzni akarnak. A szívek és a lelkek mélyén nincs kétharmada a hatalomnak – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A keddi gyűlésen, a hallgatóság soraiban feltűnt mások mellett Lendvai Ildikó és Kovács László, az MSZP korábbi elnökei, Mandur László, az Országgyűlés volt alelnöke és Molnár Csaba egykori szocialista miniszter is. A gyűlésen résztvevő néhány ezres hallgatóság többször hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását. Komolyabb rendbontás nem volt.
– Független Hírügynökség –