Gyurcsány Ferenc: a Holokauszt az európai civilizáció közös tragédiája

A miniszterelnök szerint nem számíthat elnézésre a túlélők nemzedékeitől sem a gyűlöletbeszéd, sem a kirekesztő ideológiák jelképei, zászlói – olvasható Gyurcsány Ferenc közleményében, amelyet a közelgő Holokauszt Emléknap alkalmából hoztak nyilvánosságra. A kormányfő emlékezetet, hogy a hatvan évvel ezelőtti borzalmak sem a gázkamrák felépítésével kezdődtek, hanem a gyűlölet és kirekesztés szavaival.

“A Holokauszt az európai civilizáció közös tragédiája, és az egyes országok saját, nemzeti tragédiája is. Az áldozatok között sok százezer magyar volt, és sajnos a gyilkosok között is ott voltak honfitársaink. Ha a több mint 60 évvel ezelőtti szörnyűségekre gondolunk, ezért érezhetünk egyszerre gyászt és bűntudatot” – írja a miniszterelnök. “Auschwitzban – amely a Holokauszt komor jelképévé vált – bizony mindannyiunkból meghalt valami” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc úgy véli: a magyarok közösek abban, hogy a maguk eszközével mindent el akarnak követni azért, hogy “ami a Holokauszt során történt, az ne történhessen meg soha többé.”

“A mostanihoz hasonló emléknapok éppen ezért fontosak: hogy a múlt felidézésén túl szembenézzünk a saját felelősségünkkel, számba vegyük a magunk eszközeit abban, hogy egy befogadóbb, türelmesebb, békésebb világot hagyjunk az utódainkra” – írja a miniszterelnök. Ezek az eszközök elősorban a mintaadás, a gyermeknevelés: “mai szavainkon és tetteinken múlik, hogy milyen lesz a világ holnap” – véli Gyurcsány Ferenc.