Gyurcsány Ferenc: a Berlini Nyilatkozat a magyar diplomácia sikere is

A Berlini Nyilatkozat bölcs, okos és fölemelő irodalmi megfogalmazása annak, hogy mit gondolunk Európáról és milyen céljaink vannak – mondta Gyurcsány Ferenc Berlinben tartott sajtótájékoztatóján vasárnap, miután a 27 tagország állam- és kormányfői aláírták a közösség 50. évfordulója alkalmából kiadott dokumentumot. A miniszterelnök a magyar diplomácia sikerének értékelte a Nyilatkozatot, amely, mint mondta, kijelöli a következő időszak feladatait.

A kormányfő kijelentette: lezárult egy fontos korszak, és reményét fejezte ki, hogy a tagországok maguk mögött hagyják az elmúlt időszak szkepticizmusát és pesszimizmusát.

Az európai együttműködés az egyik legnagyobb történelmi, emberi tett – értékelte Gyurcsány Ferenc az EU elmúlt 50 évét. Mint mondta, komolyan kell venni azt a közös emberi, politikai elhatározást, amiről kiderült, hogy a béke megőrzésének eszköze. A miniszterelnök kifejtette: Európa történelmet írt abból a szempontból is, hogy soha a történelemben 27 ország önkéntes akaratából nem lépett ilyen átfogó szövetségre, ami ráadásul nem valaki ellen irányul, hanem arra jött létre, hogy a politikai stabilitást és a demokrácia szabadságértékeit képviselje.

A Nyilatkozat a hazai diplomácia sikere is, mondta a kormányfő, mert három fontos magyar igény fogalmazódik meg benne. Az egyik, hogy világossá teszi: az Unió elsősorban nem egy közös kassza, hanem politikai együttműködés. A második igény az volt, hogy fejezze ki a nyilatkozat azt a fajta nyelvi, kulturális sokszínűséget, amit Magyarország bátorítani kíván – fogalmazott a miniszterelnök. Végül a harmadik igény, ami sikeresen teljesült, hogy a dokumentum legyen világos a tekintetben, hogy az Unió a nyitott ajtók politikáját követi, nem zárult le a bővítése. Gyurcsány Ferenc úgy látja: ez a Nyugat-Balkán országainak mutat világos, európai perspektívát. Természetesen a bővítésnek együtt kell haladnia az együttműködés mélyítésével – tette hozzá.

A miniszterelnök rendkívül fontosnak nevezte hogy a Berlini Nyilatkozat záró mondatai megfogalmazzák, hogy a tagországok 2009-ig, az Európai parlamenti választásokig megújított és közös alapra helyezik az Európai Uniót. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a következő bő két évben újragondolt formában lendületet lehet adni az elakadt alkotmányos szerződéses folyamatnak.