Gyurcsány Ferenc: ’56 emléke kettős szorításban él

Budapest – 1956 és ’56 emléke kettős szorításban él – mondta a miniszterelnök Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének évfordulóján rendezett megemlékezésen hétfőn a parlamentben.

Gyurcsány Ferenc szerint morális szempontból nem kérdés, hogy ’56 a szabadság és a demokrácia ígéretét adta és annak reményét, hogy Magyarország elhoz egy jobb életet, de ez az ígéret nem lett beteljesítve. A kormányfő szerint ’56 leverése után egy olyan rendszer jött, amely ’56 ígéretét nem hozta el, de helyette szociális és kulturális egyenlőséget adott és éppen ez adja az ’56-os események értékelésének kettősségét. A miniszterelnök szerint ’56 akkor kerül méltó helyére, ha nem csak az ünnepen, hanem a hétköznapokon is elfogadjuk úgy, hogy ne jusson senkinek eszébe az, hogy választani kell a politikai szabadság és szociális felemelkedés között.

“A harmadik Magyar Köztársaság demokratikus és szabad rendjének azzal is tudni kell bizonyítani a hétköznapokban nagyszerűségét, hogy a szabadság mellett a szociális, kulturális egzisztenciális lehetőségek gyarapodó mennyiségét adja az országnak” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: amíg 1956 szabadságeszménye, moralitása nem mindig találkozik milliók hétköznapi élményével, hogy ebből a szabadságból felemelkedés találkozik, újra és újra emlékeztetni kell a szabadság pótolhatatlanságára. A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy szerinte nem elegendő 56-ot úgy tiszteletben tartani, hogy jeles napokon koszorúkat helyeznek el, hanem tiszteletben kell tartani 56 politikai örökségét, a parlamentáris demokráciát is, és el kell utasítani minden olyan kísérletet, ami a parlament és a parlamentnek felelős kormány hatáskörének szűkítésére irányul. Nem lehet tisztelni 56-ot és ábrándozni egy magyar prezidenciális rendszerről – fogalmazott.

A parlamentben rendezett ünnepségen felszólalt Méray Tibor, Franciaországban élő író, Nagy Imre életrajzának szerzője is, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország 1956-ban az egész világ előtt győztes volt és hazánk verte be az első szöget a világ egyik leghatalmasabb diktatúrájának koporsójába. Boros Péter, volt miniszterelnök az ’56-osok nevében felszólalva arról beszélt, hogy Nagy Imre véráldozata kellett a nemzetnek ahhoz, hogy emlékezni tudjon igazán. A mártír miniszterelnök halálát olyan heroikus tettnek nevezte, amiről soha senki sem feledkezhet meg.

A kormányfő a Parlament Delegációs termében közjogi méltóságok, a parlamenti pártok képviselői és diplomaták előtt köszönetet mondott ’56 “köztünk élő hőseinek”, akik tovább éltetik ’56 tisztaságának emlékét a demokratikus és független Magyarország reményét. A miniszterelnök köszönetet mondott ’56-osok és ’56-os emlékszervezetek képviselői előtt azoknak az országoknak is, amelyek befogadták az ’56-ban Magyarországot elhagyó polgárokat. A kormányfő által kezdeményezett ülésen a Fidesz nem vett részt, de a korábbi hírekkel ellentétben ott volt Szili Katalin, Házelnök. Az eseményre több médium nem jutott be, a kormányszóvivő ezt a rendezvénynek helyet adó terem korlátozott befogadó készségével indokolta.