Gyurcsány építkezést, Áder tönkretételt lát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az igazságteremtés és az építkezés évének nevezte az elmúlt esztendőt a kormány egyéves működéséről a Fidesz által kezdeményezett parlamenti vitanapon, kedden.

Ezzel szemben Áder János, a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője szerint a kormány nem teljesítette az egy évvel ezelőtti ígéreteinek nagy részét és tönkretette az Orbán-kormány eredményeit.

A miniszterelnök szerint a kabinet az összes szociális és társadalmi kérdésben az igazságosság jegyében járt el, a gazdaságban pedig a minél több építkezés és ezen keresztül a lehető leggyorsabb fejlődés mellett tört lándzsát. A kormányfő a döntések közül kiemelte, hogy több ötéves reformot is elkezdtek, ezzel 2010-ig megszabták az irányokat olyan fontos területeken, mint az adócsökkentés és a nyugdíjreform. “Felelős kormányként nemcsak a mára, hanem a holnapra és a holnaputánra is” gondolt a kabinet – mondta Gyurcsány Ferenc.

Kóka János gazdasági miniszter az elmúlt egy évből az autópálya-építéseket, a működőtőke-beáramlást és az állam méretének csökkentését említette. “Ezeknek köszönhetően jelenleg Magyarország a befektetők számára a közép-kelet-európai régió legkeresettebb célországa” – mondta a szakminiszter, aki szerint megvannak a feltételei annak, hogy Magyarországon 2010-re bevezessék az eurót.

Áder János arról beszélt, hogy a Gyurcsány-kormányra is vonatkozik az a 619 ígéret, amit az MSZP a 2002-es választások előtt tett, ezek közül azonban nagyon kevés teljesült. Kevesebb az autópálya és a munkahely az ígértnél, valamint adócsökkentés és az államadósság csökkentése helyett szerinte éppen ezek ellenkezője történt.

A szociális ügyekről szólva a fideszes politikus sérelmezte, hogy míg a miniszterelnök “eljátssza a szociálisan érzékeny szocialita politikust”, addig Medgyessy Péter ígéreteivel szemben a kormány “szétverte” az Orbán-kormánynak a családtámogatásban és az otthonteremtésben elért eredményeit.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint érdemes volt 2002-ben és 2004-ben is kormányt váltani, mert a Gyurcsány-kabinet eredményesebb, hatékonyabb és dinamikusabb, mint az elődei. Kijelentette, 1998 és 2002 között több területen is Európa legvégére csúszott Magyarország, mostanra azonban sikerült felküzdeni az országot a középmezőny élére.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője elsimerte, hogy a Gyurcsány-kormány hatalomra kerülésével bátrabb és élénkebb lett a kormányzati retorika, szerinte azonban a tettek nem tükrözik ezt a bátorságot. “Nem bátorság, hanem felelőtlenség a választások előtt egy évvel belevágni egy ötéves adóreformba az államháztartás átalakítása nélkül” – mondta az ellenzéki politikus.