“Gyurcsány bohóc ugyan, de nem náci”

Budapest, Prága – A magyarországi antiszemitizmusról közölt jegyzetet az Euro című vezető cseh gazdasági hetilap.

Gyurcsány talán bohóc, de nem náci” cím alatt a magyarországi antiszemitizmusról közölt terjedelmes jegyzetet az Euro című vezető cseh gazdasági hetilap.

Megemlíti, hogy az 1848/49-es forradalom évfordulója alkalmával Budapestre látogatott és a Magyar Igazság és Élet Pártjának ünnepi rendezvényén beszédet mondott David Irwing, a holokausztot tagadó brit történész is.

– Turistaként sétálva Budapest utcáin, az ember nagyon gyakran zsidóellenes feliratokba vagy falragaszokba botlik. Ez nem túlzás. Ebből a szörnyűségből valóban sok van. Például Prágában valami hasonlóval csak kivételesen találkozni. Persze valaki azt is mondhatja, hogy Budapesten sokkal több zsidó él, mint Prágában, s ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy ott az antiszemitizmus is erősebb – olvasható a jegyzetben, amely aláírás nélkül jelent meg.

A szerző felteszi a kérdést: és baj, hogy Európában Franciaország után Magyarországon él a legnagyobb zsidó kisebbség?

– Természetesen a szélsőjobboldalt ez zavarja és egészen hangosan azt állítja, hogy a magyar politikát, gazdaságot és a kultúrát a nemzetközi zsidóság ellenőrzi és most az utolsó bástyát, a magyar termőföldet is meg akarja szerezni. Irving és magyar barátai így beszélnek, s a buta tömeg pedig tapsol nekik.

A mai magyar kormány, amely csak azért maradt továbbra is hatalmon, mert a választási kampányban hazudott az embereknek, védekező álláspontra kényszerül, s ellent kell állni a konzervatív ellenzék kemény, de jogos kritikájának. A szocialistáknak és a baloldali újságíróknak már szinte semmilyen ellenérvük nem maradt. Azzal védekeznek, hogy a magyar jobboldal egyre radikálisabb és zsidóellenesebb. A demokratikus ellenzék ezt elutasítja.

“A valóság azonban az, hogy az antiszemita jelenségek elutasítása a Fidesz részéről nem olyan határozott, mint a szocialisták és a velük kormányzó baloldali liberálisok részéről. A tisztességes választó tehát azt mondta: Ez már nem jobboldal, ezek nácik! Ilyen esetben nincs más választásunk, mint támogatni a csaló KISZ-es kormányfőnket. Gyurcsány bohóc ugyan, de nem náci” – fejti ki az Euro.

“Ez pedig már egy komoly politikai ütőkártya. A magyar jobboldalnak nem kellene összefognia mindenkivel, akivel közös ellensége van! El kell határolódnia a holokauszt tagadóitól és a szélsőségesektől, a náciktól és a neonáciktól. Élesen, világosan, ugyanolyan egyértelműen és hangosan, mint ahogy azt a baloldal teszi. El kell vennie a szélsőjobbtól a publicitást, a teret, a reményt, hogy valaki vele megy és támogatni fogja. Ha ezt a Fidesz nem teszi meg, az a veszély keletkezik, hogy a fokozódó harag következtében az ördöggel is összeáll, a fő csak az, hogy a szocialisták ellen legyen” – szögezi le a hetilap.

A témáról részletesebben a nol.hu-n olvashat.