Gyurcsány: "Az orbánizmus vége az lesz, se kenyér se szabadág"

Nem akarja szétszakítani az MSZP-t és nem akar új pártot alapítani Gyurcsány Ferenc. A párt volt elnöke, volt miniszterelnök szerint a szocialista párt átalakítására van szükség, egy új balközép, demokratikus, hazafias, erkölcsös pártra. Gyurcsány Ferenc pénteki budapesti évértékelőjében azt mondta: rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben, amelynek a 2012-es kongresszuson át kell alakulnia. A szocialista politikus Orbán Viktort az önkény miniszterelnökének nevezte, aki lerombolta a 3. köztársaságot és egyeduralmi rendszert épít. “Orbán az embereknek jólétet ígér cserébe a szabadságukért, pedig az orbánizmus vége az lesz, hogy se kenyér, se szabadság” – mondta. Gyurcsány szerint csak demokratikus ellenzéki egységben lehet legyőzni az orbáni önkényt, de ő nem szervezeti egységre gondol.

Az évértékelő beszédben a Demokratikus Koalíció Platform elnöke azt mondta: az MSZP gazdaságilag tévedett, amikor 2002 és 2006 között az osztogatást, majd a megszorítást is erényként értékelte. Politikai tévedés volt azt hinni, hogy az Antall utáni jobboldal demokratikus küzdelmet akar folytatni ellenfele ellen. Ezzel szemben a teljes megsemmisítés a célja. Gyurcsány Ferenc az MSZP hibái között említette a morális romlást is. Saját felelősségeként értékelte, hogy amikor átvette a vezetést, sem ereje, sem bátorsága nem volt változtatni, mert “elsősorban győzni akart”. Szerinte Őszöd a “reform és igazság, de egyben az árulás és a hazugság jelképe is lett”.

Gyurcsány szerint sokak számára a jövő a múltban van, hiszen a jelenben minden bizonytalan és visszavágynak például abba az időbe, amikor Magyarországot a legvidámabb baraknak hívták. Gyurcsány Ferenc azt mondta: sokan épp ezért a múltat adják el a jövő programjaként, pedig tudomásul kell venni, hogy nem jön vissza Tisza István vagy Kádár János országlása. Hozzátette: a múltat le kell zárni, úgy ahogy például Németország tette, amely tanult a múltból és nem abban él.

Gyurcsány Ferenc szerint sokan a rendszerváltástól még nagyobb jólétet vártak, szabadságot kaptak. Aztán sokan úgy gondolták, a szabadság a jólét ellenfele, ezért azt mondták, kevesebb szabadságot, több jólétet. Igaz, itt nem a saját szabadságukra gondoltak, csak a másoké zavarta őket. Az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktor jobb tanuló volt nála, mert felismerte ezt. Programjává is tette: “kenyeret adok a szabadságotokért”, így lett az egykori liberálisból az önkény miniszterelnöke. Hozzátette: sokan támogatják ezt a programot, pedig nem sokára észre fogják venni, hogy “se kenyér, se szabadság”.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor korlátlan hatalomra tör, az önkény rendszerét építi. Példaként említette az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, a Költségvetési Tanács megszüntetését, a médiatörvényt, a közszolgák indoklás nélküli elbocsátását, a magánnyugdíjpénztárakat, a Fideszhez közeli köztársasági elnök, ÁSZ elnök, legfőbb ügyész kinevezését. Gyurcsány szerint minden demokratának az a dolga, hogy ezt az önkényrendszert lebontsa.

1956 óta nem volt Magyarország nemzetközileg annyira elszigetelt, mint most – vélte Gyurcsány. Szerinte Orbán Viktor az Európai Unió szélére sodorta az országot, és ha nem vigyázunk, gyorsan a partvonalon kívül találjuk magunkat. Orbán Viktor azt mondta, még 10 évig nem lesz az ország az eurózóna tagja, pedig az elől haladókhoz való csatlakozás feltétele az euró bevezetése.

Gyurcsány szerint mindehhez stabilitásra, fiskális józanságra van szükség, ami néha kényelmetlen feladat. Azt mondta: tudja, hogy nincs helyzetben a kormány, de nem sajnálja, mert a baj nem a válsággal kezdődött, hanem a Fidesz felelőtlen ellenzéki magatartásával. Hangsúlyozta: nem akarja most felemlegetni, hogy ki talicskázta vagy talicskázza ki az országból a pénzt. Ehelyett azt várja a miniszterelnöktől, hogy tegye világossá középtávú gazdaságpolitikáját, vonja vissza a káros adópolitikát, ami “gazdagpárti és szegényellenes”.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt időszak tanulsága, hogy felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz, ezért a mai ellenzéknek arra is válaszolnia kell, hogy miből fedezné azokat a követeléseket, amelyeket megfogalmaz. Mint mondta, nincs a csodára recept, legalább 5-10 év kell a jobb élethez. A szocialista politikus szerint azoknak kellene áldozatot hozniuk, akiknek most Orbán Viktor többet adott. Tehát a havi 4-500 ezer forintnál többet keresők személyi jövedelemadójának emelésével, a 100 millió forintnál értékesebb vagyontárgyakra kivetett vagyonadóból és az ugyanilyen értékhatár felett bevezetendő örökösödési adóból lehetne fedezni a legfontosabb célokat. “Több felelősség fenn, több lehetőség lenn” – fogalmazott Gyurcsány.

Az MSZP-s politikus szerint a legfontosabb területek, amelyekre több pénzt kell fordítani: a közfoglalkoztatás, az oktatás, valamint a tudomány és a kultúra. Az oktatásnál kiemelte, hogy az ideológiai helyett ismét tudományos alapra kellene helyezni és fokozatosan emelni a pedagógusok bérét. A kultúrával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a kultúrában is csak a saját ízlését akarja viszontlátni, tudományos kérdésekben pedig Orbán Viktor “fogdmegemberei” akarják megmondani, hogy mi a helyes – utalt a filozófuspályázatokkal kapcsolatos botrányra a politikus.

Áldatlan állapotban van az egészségügy – mondta Gyurcsány, aki elismerte, bukásának egyik oka az volt, hogy a szakma és a közvélemény elutasította egészségügyi programját. Azt is mondta: a szűkös anyagi lehetőségek miatt nincs nagy mozgástere a mostani kormánynak sem ezen a területen, ezért egykori ellenzékiségüket kritizálja, azt az időt, amikor megbénították a magyar egészségügy átalakítását. Az ágazat megmentése érdekében a szocialista politikus szerint “saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat”. Utalt arra, hogy ez akár a vizitdíj újbóli bevezetését is jelentheti.Sporthírek