Gyurcsány: az ellenzéki politika megbukott

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Budapest – A kormány megbuktatását célzó ellenzéki politika megbukott – mondta hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki napirend előtti beszédében élesen támadta a Fideszt.

A kormányfő szerint az ellenzéki párt kettős beszéde méltatlan és rossz fényt vet Magyarországra, ráadásul teljesen eredménytelen és a többség támogatását sem bírja. A Fidesznek keménység helyett nyugalomra kell felszólítania az embereket – véli Gyurcsány, ez lehet a megoldás a jelenlegi helyzetre.

A miniszterelnök beszédében megköszönte Magyarország polgárainak, hogy nem adnak támogatást a Fidesz “kalandorpolitikájának” és tisztelik az Alkotmányt. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az ellenzéki támadások érdemében egyáltalán nem befolyásolták a kormány reformpolitikáját.

A kormányfő kiemelte: a kormánypártoknak nem kell azoknak a támogatása, akik úgy gondolják, hogy így kell politizálni. Gyurcsány szerint nem helyes, hogy a Fidesz gyűlésére elmegy alkalmanként néhány tízezer ember és az ellenzéki párt képviselői azt hiszik: ők a nép, a haza, a nemzet.

Gyurcsány Ferenc úgy véli: be kell fejezni a politikai háborúskodást és egy dolog biztos: “Magyarország dolgait nem az utcán fogjuk elvégezni.” A kormányfő arra kérte az ellenzéket: abban mérje össze a kormánnyal hazafiságát, hogy átfogó javaslatokat nyújt be a reformokhoz és ezeket hasonlítják össze a parlametben.

Fidesz – Gyurcsány erős politikus képzetét akarja kelteni

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc erős politikus képzetét akarja kelteni, de nem gondolja komolyan, hogy a kormányoldalnak és az ellenzéknek valóban együtt kellene működnie – így regált a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: nem igaz a kormányfő állítása, hogy a Fidesz kettős beszédet használna, és hogy nem határolódott el a március 15-i tojásdobálástól. Az árpádsávos zászló kapcsán a politikus leszögezte: azzal március 15-én mint történelmi zászlóval maga a minisztelnök ” kétszer is érintkezett”. Navracsics leszögezte, hogy az árpádsávos zászló történelmi jelkép.

A frakcióvezető végül felolvasta a Batthyány-család örökeseinek Gyurcsány Ferenctől elhatárolódó közleményét. Ebben például az örökösök visszautasítják, hogy Gyurcsány párhozamot von a maga és az általa vezetett kormány, illetve a kivégzett miniszterelnök munkássága között. Mint írják: gróf Batthyány Lajos ” soha nem kurvázta le hazáját és nyűvesnek sem nevezte”.


Frakcióvezetői reagálások Gyurcsány Ferenc beszédére
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hétfői parlamenti felszólalásában egyetértett a kormányfővel abban, hogy a kormánybuktató ribillió elbukott, egyúttal köszönetet mondott azoknak az emebreknek, akik nem vettek részt a március 15 -i ünnepi megemlékezések megzavarásában. A kereszténydemokrata Semjén Zsolt szerint viszont Gyurcsány Ferenc és kormánya bukott meg morális értelemben és az emberek a népszavazásnál beírhatják nekik az elégtelent eddigi munkájukért. Dávid Ibolya (MDF) a rendőrséget kritizálta, mert szerinte nem tett meg mindent a megemlékezéseket megzavaró randalírozók megakadályozására. Kuncze Gábor szerint pedig a Fidesz egy nyelvet beszél a gyújtogatókkal. Gyurcsány Ferenc válaszában felszólította a Fideszt és a KDNP-t, hogy kérjen elnézést a rendőrségtől.

Lendvai Ildikó hétfői, napirend előtti felszólalásában azt mondta, örül annak, hogy a Fidesz rendezvénye békés volt, de hozzátette, ezért köszönet illeti azokat, akik bár régóta kritikával figyelik Orbán Viktort, nem mentek el a Fidesz rendezvényére, hogy “arénázzanak”. A szocialista politikus felszólalásában azt kérdezte a Fidesztől, vajon fenntartható -e még az “egy a tábor” jelszó, például azokkal, akik a Múzeum körúton a fellépő gyerekeket fütyülték ki, vagy Wittner Máriával, aki a Jobbik rendezvényén politikai foglyok kiszabadítására szólított fel.

Semjén Zsolt (KDNP) szerint március 15 -én,a KDNP és a Fidesz rendezvényét 200 ezer ember tett hitet a márciusi ifjak öröksége, a béke és igazságosság mellett. Semjén szerint a háborúskodás nem a kormány és az ellenzék között van, hanem a kormány visel háborút saját népe ellen; a béke feltételei között szerepel például az, hogy visszavonják a vizitdíjat és próbáljanak alkotmányos törvényeket hozni. Semjén felszólalásában kitért arra is, hogy a kancelláriaminiszternek választ kell adnia, miért éppen március 15-én fogták el Budaházy Györgyöt és ezt miért a Fidesz rendezvényének ideje alatt jelentette be a rendőrség, megnevezve a fogvatartás helyét is.

Kuncze Gábor napirend előtti felszólalásában ironikusan igazat adott Navracsics Tibornak abban, hogy a Fidesz nem folytat kettős beszédet, szerinte ugyanis az ellenzéki párt ugyanazt mondja, mint az autókat gyújtogatók, azaz, hogy a kormány nem legitim. Kuncze szerint nincs különbség, ha valaki úgy hőbörög, hogy felgyújtja a kukákat, a másik pedig azt mondja, hogy el lehet kergetni a kormány – utalt Orbán Viktor csütörtöki beszédére. Kuncze kitért arra is, hogy szerinte már nem lenne szabad Orbán Viktorral foglalkozni parlamentáris demokráciában, mert nem érdemli meg.

Az MDF elnöke a rendőrséget kritizálta felszólalásában, szerinte ugyanis nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák a randalírozókat az ünnepi rendezvények megzavarásában és csak elenyésző számban indítottak eljárást. Dávid Ibolya szerint bűncselekmények sorozata történt: garázdaság, rongálás, súlyos testi sértés kísérlete és többszáz becsületsértés. Dávid Ibolya ugyanakkor Gyurcsány Ferencet és a kormánypárti politikusokat arra kérte felszólalásában, hogy a jövőben kerüljék az általánosítást, amikor a szélsőséges erők támogatásáról beszélnek, és külön nevezzék meg azokat a pártokat, amelyekre gondolnak: ne az MDF -t is magába foglaló ellenzék megfogalmazást használják.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában megkövette az MDF-t és megígérte, hogy a jövőben beszédeiben különbséget tesz a konzervatív MDF, valamint a radikális ellenzék, a Fidesz éa a KDNP között. A kormányfő szerint itt lenne az ideje, hogy ez utóbbi kettő elnézést kérjen a rendőrségtől, mert megérdemelné.