Gyurcsány a rakétavédelmi rendszerről tárgyalt a cseh kormányfővel

Csehországnak joga van kétoldalú megállapodást kötni az amerikai rakétavédelmi rendszerhez való csatlakozásról – hangzott el a magyar és a cseh kormányfő megbeszélése után pénteken Budapesten. Gyurcsány Ferenc és Mirek Topolánek egyetértett abban is, hogy a térség energetikai problémáinak megoldása érdekében a V4-eknek közös energia-munkacsoportot kell felállítaniuk.

A rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek telepítéséről a NATO keretein belül tárgyal Csehország, de Oroszországgal is konzultál a kérdésről. Egyelőre csak az amerikai tárgyalások előkészítésénél tart a folyamat – hangsúlyozta Mirek Topolánek. Újságírói kérdésre a cseh kormányfő azt mondta: nem tud pontos választ adni arra, hogy mi indokolta a rakétavédelmi rendszerhez kapcsolódó tárgyalások megkezdését, ő csak az előző kormányok munkáját folytatja.

Gyurcsány Ferenc a környező országok gázimport-függőségét emelte ki, és közös energia-munkacsoport felállítását szorgalmazta a visegrádi négyek között. Az energiaproblémák megoldása érdekében együtt kell működnie a térségnek. Ez a közelgő cseh V4-elnökség önálló témája lesz, ami megnyugtató Magyarország számára – hangsúlyozta a kormányfő.

A magyar kormányfő a kétoldaldú gazdasági kapcsolatokról is elismerően nyilatkozott. A kereskedelmi forgalom több mint 20 százalékkal nőtt az utóbbi években, a magyar aktívum pedig a félmilliárd eurót is elérheti az idén. Ez nem is csoda, hisz Magyarországról négyszer annyi tőkebefektetés érkezett Csehországba, mint fordítva – tette hozzá.