Gyurcsány: A portugál példa követendő

Két olyan ország vezetője találkozott, amelyek hasonló problémákkal küzdenek és a megoldásokat is hasonlóan képzelik el – ezt a magyar miniszterelnök mondta Lisszabonban, miután találkozott a portugál kormányfővel. José Sócrates a megbeszélés után bejelentette: Magyarország év végén esedékes schengeni csatlakozásására Budapestre utazik, mint az Európai Unió soros elnöke.

Hogy mennyire hasonlóak a két kormányfő gondjai, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Gyurcsány Ferenc és José Sócrates találkozójával egyidőben sípokkal és kereplőkkel felszerelt tüntetők tiltakoztak a portugál miniszterenöki hivatal előtt a kormány reformjai és a közalkalmazottak tervezett elbocsátása ellen.

A magyar és a portugál kormány is hasonló megoldandó feladatokat örökölt elődeitől és a portugál reformok példaként szolgálnak Magyarország számára – mondta a találkozó után Gyurcsány Ferenc. Az államigazgatás egyszerűsítése, a tb- és a nyugdíjreformok hasonló kihívást jelentenek, és hasonló megoldásokat kívánnak – tette hozzá a miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök látogatásának oka elsősorban az, hogy július 1-jétől Portugália veszi át az EU soros elnökségét, így a portugál kormányfő szava sok kérdésben döntő lehet. Ráadásul a két országnak az unión belül is sok közös érdeke van. Ilyen például az egységes és erős Európa megteremtése, amely versenyképes és amelynek szava van a világban – ezt már José Sócrates mondta a találkozó után. A portugál kormányfő elégedetten nyugtázta: Gyurcsány Ferenc biztosította arról, hogy Magyarország mindet megtesz az Európai Alkotmányos Szerződés vitás kérdéseinek lezárázásáért még a portugál elnökség alatt.

A kormányfői találkozó előtt a magyar miniszternök portugál üzletemberekkel találkozott, és magyarországi befektetésekre ösztönözte a portugál vállalatokat. Gyurcsány Ferenc arra bíztatta a helyi üzletembereket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt magyarországi tendereken. Példdaként említette az autópálya-beruházásokat – az M6-os tenderkiírását két portugál cég is megvásárolta -, a környezetgazdálkodási projekteket, a szállodaépítést, valamint a pénzügyi és biztosítási szektort. Magyarországon most mindössze 10-15 portugál nagyvállalat van jelen, de szeretnénk, ha többen jönnének, és megjelennének a kis- és közepes vállalkozások is – tette hozzá a magyar kormányfő.