Gyurcsány: A Magyar Gárda alapítása mögötti gondolat aggasztó

A Magyar Gárda megalapítása mögött meghúzódó gondolat aggasztó – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor fogadta Mircea Geoanát (Mircsa Dzsoana), a román Szociáldemokrata Párt elnökét pénteken.

Gyurcsány szerint különös körültekintéssel kell eljárni, amikor olyanok alapítanak paramilitáris szervezetet, akik egyébként elvitatják mások jogát a szabad identitásválasztástól, sőt, olykor cselekvően járnak el annak érdekében, hogy Magyarországon a nyugalom és a megértés helyett az előítéletek és a félelem uralkodjon el.

Vigyázni kell, amikor olyan párt hoz létre félkatonai, lőgyakorlatokra készülő szervezetet, amely nem különbözteti meg magát a kirekesztő, antiszemita, fajgyűlölő nézetektől, sőt, annak gyanúja vetődik fel, hogy osztja ezeket a nézeteket – mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő minden demokratikusan gondolkodót arra bíztat, hogy különös figyelemmel kövesse a történéseket, és, ha kell, fellépjen az antiszemita és kirekesztő nézetek ellen. Az egész jelenség több, mint veszélyes az alkotmányos demokrácia szempontjából – mondta még el.